Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/57

Årets sommarvärdar presenteras

Årets samling sommarvärdar i P1 rymmer de sedvanliga nedslagen i såväl kultur- som finansvärlden, vetenskapen och sporten. Men programmet ger även plats åt representanter för både himlen och helvetet, samt en före detta president. Ulf Ekman, Miriam Bryant och Tarja Halonen finns bland årets sommarvärdar.

Ingen av de sommarvärdar som GP intervjuar inför SR:s presskonferens känner till vilka andra som ska delta. När truppen så möts i Berwaldhallen med kransar i håret och allt, är de alltså lika nyfikna som vi. 

Bland dem som genast känns igen i den uppsluppna skaran finns Janne Josefsson – och just den lättigenkännligheten är ett av ämnena han ska tala om. 

– Det har ju ägt rum lite dråpliga saker under årens lopp. Det är ofrånkomligt. Att vara Janne Josefsson, granskaren, och gå in i en butik till exempel; vad händer då? säger han och skrattar.  

Josefsson har varit sommarvärd en gång tidigare, säsongen 1996, men tvärtemot vad man kan ana känner han en större nervositet den här gången.

– Nu vet jag hur stort det är. Men det är lättare på ett sätt också. Jag har varit i det här yrket i 40 år nu och kan säga vad jag vill. Jag menar, vad ska hända? Är det så att jag säger något dumt får väl SR sparka mig. Det gör ingenting.

Mött gangsterledare

– Jag har varit med om mycket. Poliser har gråtit i mitt knä. Jag har mött gangsterledare och otaliga yrkeskriminella, träffat människor som har mördat sina egna barn och sådana som har utnyttjat sina egna barn. Vad är det som driver mig? Det vet jag inte själv. Men jag ska försöka svara på den frågan i mitt program.

En annan av årets sommarvärdar är SvD-journalisten och författaren Negra Efendic.

– Det känns helt enormt. Jag känner mig så ärad över att ha fått den här möjligheten. Det är ett fantastiskt program, jag är ett fan. Det är många avsnitt som har berört mig, säger hon.

Vad ska du själv prata om? 

– Mitt program ska handla om hur det är att komma till Sverige, att börja om från noll och att ta sig fram. Om alla de hinder som finns på vägen, men också möjligheterna som det här landet ger. 

Skådespelaren Evin Ahmad, verksam vid Folkteatern i Göteborg och aktuell med filmen Dröm vidare samt sin kommande debutroman, var inte sugen på att tala om sig själv på det sättet som är brukligt vid ett sommarprat. Hennes program ska istället handla om ämnen som hon är intresserad av, som skådespeleri, filosofi, och vad en karaktär egentligen är på scenen.

– Visst kan jag säga en annan människas repliker och låtsas vara den personen, men vad händer när jag ska kyssa någon i pjäsen? Då är det ju Evins läppar, det kan jag inte låtsas bort. Så det ska jag fundera över. Jag ska också ta upp det här med sexscener och hur jag tänker kring det. 

Sveriges äldsta bloggare

Med sina 90 år är ansedda musikern Gullan Bornemark bara näst äldst i gruppen, efter 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson. På frågan vad hennes program handlar om ställer hon en motfråga:

– Vad förknippar du mig med, gamla, unga eller barn? Svaret är helt uppenbart, man förknippar mig med barn. Jag har jobbat hela livet med att leka musik tillsammans med barn, och har faktiskt bidragit med ett nyord i svenska språket: Musiklek. När jag började 1952 så fanns inte det ordet. Men det ordnade jag.

Bornemark, som kanske är mest känd för att ha skrivit barnvisor som Sudda, sudda och Är du vaken Lars?, har aldrig sommarpratat. Däremot blev hon tillfrågad när programmet premiärsändes 1959.

– jag tackade nej för jag tyckte inte att jag hade någonting att säga. Och Roland Eiworth som jobbade på radion då fattade ingenting, för han försökte året därpå igen. Jag tyckte inte att jag hade något att säga då heller. Men nu har jag ju det! säger Gullan Bornemark.