Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag kommer att fucka upp jättemycket", säger William Spetz, som leder "Musikhjälpen" tillsammans med Daniel Adams-Ray och Farah Abadi.

Årets programledartrio redo för livet i buren

Tre programledare är redo för inlåsning i en glasbur, 144 timmars direktsändning och att kämpa för funktionsnedsatta människors rättigheter. Och två i trion hymlar inte med att de utöver rekordengagemang också satsar på en rekordsumma.

Men först ett lite mer försiktigt svar på frågan hur trion kan bidra till att slå förra årets rekordsumma – över 74 miljoner insamlade kronor - när "Musikhjälpens" glasbur står på Stortorget i Lund.

- Det handlar inte om att slå rekord, det handlar om att göra skillnad för många, säger Farah Abadi, P3-profilen som också programledde förra årets "Musikhjälpen".

Snabbt blir hon avbruten av skådespelaren William Spetz och artisten Daniel Adams-Ray.

- Jo lite, både och. Vi ska göra skillnad, vi ska ha en massa engagemang och vi vill ju också samla in en massa pengar, säger Spetz.

- Men det var ett snyggt, svenskt fegsvar, säger Adams-Ray.

Olika erfarenheter

Alla tre har tidigare synts i "Musikhjälpen"-sammanhang. Förutom programledarrutinen för Farah Abadi sällar sig William Spetz och Daniel Adams-Ray till skaran av "Musikhjälpens" resande reportrar i landet. Adams-Ray hör också till hundratalet artister som framträtt i programmet sedan starten för tio år sedan. Och de tycker själva att de kompletterar varandra bra nu när alla har på sig programledartröjor.

- Jag är småsyskonet som har fulare kläder, men som kan spela bra Whitney Houston-musik, säger William Spetz.

- Så här, rolig och intelligent, säger Daniel Adams-Ray och pekar mot Spetz.

- Professionell och väldigt bra på att visa känslor som kliver ut genom rutan och mikrofonen, säger han med blick mot Abadi.

- Och du är jättebra och mysig. Jag tror inte att folk vet hur mysig och snäll du är, fortsätter hon.

Alla tre är peppade på att tillbringa resten av veckan i glasburen med mål att stärka funktionsnedsatta människors rättigheter ute i världen, inom ramen för "Musikhjälpen" och samarbetet mellan P3, SVT och Radiohjälpen.

- Under min uppväxt i Kenya var polio väldigt utbrett och min pappa var läkare, så jag var med honom på sjukhusen och fick träffa och leka med jämnåriga som berättade vad det innebär att ha en funktionsnedsättning i ett utvecklingsland. Det få enorma konsekvenser i livet redan från start, säger Daniel Adams-Ray.

"Ond spiral"

Åttio procent av människorna som lever med funktionsnedsättning finns i fattiga länder, enligt Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen. Internationell verksamhet står därför i fokus för insamlingen.

- Funktionsnedsättning är ett fattigdomsrelaterat problem. Med det menar jag att man kan få funktionsnedsättning av att vara fattig, till exempel genom undernäring, och du kan bli fattig av att ha en funktionsnedsättning. Så det är en ond spiral, säger Kristina Henschen och betonar att temat handlar om rättigheter och inte välgörenhet.

- Hundra spänn för oss är kanske en fika, men för en annan är det kanske en rullstol liksom, säger Farah Abadi.

Direktsändning fram till söndag kväll ska nu axlas av programledartrion, och William Spetz går in med inställningen att det därmed finns lång tid att göra bort sig. Han ser fram emot att övning blir skarpt läge.

- Om man bara har en kort medverkan och det skiter sig så blir det ju lite jobbigt. Jag kommer att fucka upp jättemycket, men det är så lång tid att det nog bara flätas samman med det som blir bra, säger William Spetz.