Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Årets Guldbaggenomineringar är här

Nyligen avslöjades nomineringarna till svensk films finaste pris. Bland nomineringarna finns bland annat Jätten, Hundraettåringen som smet från notan och Den allvarsamma leken.

Kanske kan man beteckna det som en liten skräll att Felix och Måns Herngrens film Hundraettåringen som smet från notan och försvann är den film som har flest chanser att få priser på årets gala. Men så var det också ovanligt svårt att tippa vilka filmer som skulle nomineras den här gången. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mer väntat var det kanske att Jätten och Min faster i Sarajevo skulle finnas med bland de nominerade.

Spännande namn bland årets nomineringar

Nomineringarna för bästa kvinnliga huvudroll gick till Karin Franz Körlof i Den allvarsamma leken, Maria Sundbom i Flickan, mamman och demonerna, Tuva Jagell i Pojkarna och Jessica Szoppe i Sophelikoptern. Chansen på att vinna årets pris för bästa manliga huvudroll har Jonathan Silén i Det moderna projektet, Lennart Jähkel i Granny's dancing on the table, Milan Dragisic i Min faster i Sarajevo och Anders Mossling i Yarden 

Liv Mjönes, Ia Langhammer , Svetlana Rodina Ljungkvist och Sadzida Setic är nominerade för bästa kvinnliga biroll. Michael Nyqvist, Henrik Dorsin, Iwar Wiklander och Johan Kylén är nominerade till bästa manliga biroll.

Chans på årets bästa film

I kategorin Årets bästa film är Hundraettåringen som smet från notan och försvann (regi Måns & Felix Herngren), Jätten (regi Johannes Nyholm), Min faster i Sarajevo (regi Goran Kapetanovic), Skörheten (regi Ahang Bashi) och Sophelikoptern (regi Jonas Selberg Augustsén) nominerade.