Årets författare utses ikväll

ANNONS
|

Priset har delats ut sedan 1955 till författare verksamma i Västsverige och innebär, förutom äran, en prissumma på 20000 kronor. Tidigare vinnare har varit till exempel Carin Mannheimer och Håkan Hellström.

Midhat Ajanovic är en av årets nominerade. Förutom sitt författarskap är han filmvetare och animatör. I slutet av 90-talet skrev han serier för GP som han senare gjorde en antologi av och publicerade 2005. Hans förläggare tyckte att en till samling vore en bra idé och ännu ett verk kom till 2012.

- Min inspiration är animerad film. Det har jag både doktorerat i och undervisat om. Det kommer naturligt för mig och jag tycker det är roligt att få folk intresserade av animation, säger han.

ANNONS

Midhat Ajanovic har också skrivit andra böcker, bland annat en politisk thriller. Men något pris i kväll, det tror han inte på.

- Jag brukar inte vinna några priser. Jag kommer inte närvara vid ceremonin i morgon eftersom jag måste jobba. Min fru kommer att vara där i mitt ställe, säger han.

Han skrattar utan någon bitterhet i rösten och börjar prata om framtiden i stället. Framöver planerar han ytterligare två böcker i samma stil, övergripande animationshistoria skrivet på ett lättillgängligt sätt.

Nominerade till priset är också Henrik Bromander (serietecknare och författare till Det händer här) Margareta Lindholm (Skogen, Tan) Jila Mossaed (Sju vilda oceaner, Under floden ligger en kudde) och Helene Tursten (författaren bakom de populära kriminalromanerna om Irene Huss).

ANNONS