1/5

Ät som en rockstjärna

Hur äter man egentligen som en rockstjärna? Om journalisten Anders Tengner får bestämma är det mycket kött men också en och annan sallad: "Det är inte riktigt en kokbok för de som vill tänka på kalorierna."

Författare: Anders Tengner.

Förlag: Bokfabriken.

Medverkande: Alice Cooper, Mikkey Dee, Lita Ford, Roger Glover och Eric Singer.

Innehåller: Recept, restaurangguide och intervjuer.

Journalisten Anders Tengner, 56, är nu aktuell med kokboken Ät som en rockstjärna. Med recept, restaurangguide och intervjuer med rockmusiker tar han läsarna på en resa bland kött, klassiska sallader och desserter. Stjärnorna som intervjuats är inga mindre än Alice Cooper, Mikkey Dee, Lita Ford, Roger Glover och Eric Singer.

Som ung utbildade sig Anders Tengner till kock, men istället blev han skribent och fotograf. Bland annat som reporter på tidningen OKEJ.

– När skolan var över var jag inte ett dugg intresserad av kockyrket. Då skulle jag ut på turné och skriva rockartiklar. Jag har skrivit artiklar sedan jag var 17 år, men när jag kom hem fortsatte jag laga mat. Så jag hade glädje av min utbildning.

LÄS MER: Han lagar mat med rockstjärnorna

Boken verkar innehålla mycket kött, är det hårdrock?

– Det är inte riktigt en kokbok för de som vill tänka på kalorierna. Eller är veganer. För huvudingridiensen är nötkött, jag älskar kött. Däremot innehåller den några vegetariska recept då jag slår ett slag för alla sallader som ofta görs felaktigt på restaurang. Här får man originalrecepten. En ceasarsallad är en ceasarsallad. En klassiker är en klassiker.

Och boken Ät som en rockstjärna är inte den bästa för de som vill tänka på att minska midjemåttet.

– Jag har en rondör på magen som jag kanske borde springa bort. Men jag gillar inte att träna lika mycket som jag gillar att äta.

I boken bjuder flera kända hårdrockare på anekdoter från livet. Inte bara om mat utan också om familjerelationer och missbruk.

– När man pratar om mat och rock pratar man helt plötsligt om allt möjligt. Alice Cooper berättar väldigt ingående om att han höll på att supa ihjäl sig. Men istället började han äta på finkrogarna. Lita Ford berättar om en uppslitande skilsmässa och det kom upp när vi pratade om hennes familjelasagne.

LÄS MER: Här gör Alice Cooper hemlig spelning i Göteborg

Vilket är ditt favoritrecept i boken?

– Oj, jag älskar så mycket olika mat. Men om jag skulle bjuda någon på middag blir det säkert en hängmörad entrecote som får ligga på grillen. Ett kryddsmör och kanske hasselbackspotatis med ädelost. Till efterätt blir det konjakflamberade jordgubbar med grönpepparsås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.