Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alldeles nyss dök det upp ett klipp från ett valmöte för Hillary Clinton där Michelle talar och Hillary sitter bredvid och nickar. Det är svårt att tro att Michelle Obama verkligen är övertygad om Hillary Clinton. Men förmodligen har hon vägt för och emot och när hon väl bestämt sig anpassat sig till 100 procent. Och kanske förväntar hon sig något i utbyte, skriver America Vera-Zavala.

Är detta början på Michelle Obamas karriär?

Michelle Obama har haft en framträdande roll i Hillary Clintons presidentkampanj och nu börjar USA upptäcka vem hon egentligen är. Det är kanske början på Michelle Obamas egen karriär, skriver America Vera-Zavala.

Efteråt – när allt är överså har hon sagt att hon ser fram emot att förbli vältränad, resa till vackra platser och en dag bli mormor. Frågan är väl när det egentligen kommer vara slut för den lilla svarta flickan från Chicagos södra sida?

För just nu är Michelle Obama helt avgörande i valrörelsens slutskede. Alldeles nyss dök det upp ett klipp från ett valmöte för Hillary Clinton där Michelle talar och Hillary sitter bredvid och nickar. Hennes roll i Hillarys presidentvalskampanj har växt i takt med Hillarys svårigheter att övertyga väljarkåren. Och hon kom att spela huvudrollen i republikanernas konvent när Melania Trump som aspirerar på att bli USA:s nästa First Lady hade plagierat delar av Michelle Obamas tal från demokraternas konvent 2008.

Sade nej

Michelle Obama har egentligen alltid sagt nej till sin makes politiska karriärsteg. Och om det inte varit ett direkt avvisande så har hon aldrig omfamnat idéerna direkt. Svårast var det när Barack Obama fått för sig att han skulle försöka bli demokraternas presidentkandidat. Barack talade först med Michelles bror som sa att det var en tokig men underbar idé, men att han inte trodde att hans syster skulle vara lika förtjust. Brodern talade i sin tur med deras mamma som också var positiv men sa att hon inte trodde att hans syster skulle gå att övertala skriver Peter Slevin i biografin Michelle Obama A Life. 

Familjen har alltid varit central för Michelle Obama. Hon växte upp i Chicago där de svarta bodde. Ett myller av diskriminering, raslagar och politik gjorde att de svarta förvisades till South Side. Familjen bestod av pappan som arbetade på stadens reningsverk och mamman som under Michelles uppväxt var hemmafru. Utöver det var fanns ett stort nätverk av släktingar och vänner som kom och gick i ett litet hus där Michelle och Barack till slut också skulle komma att bo under några år.

Tajt familj

Familjen var tajt och barnen uppmuntrades alltid till höga ambitioner och stor ödmjukhet. Att komma från fattiga förhållanden var inte en ursäkt för att inte nå långt och hjälpa andra. 

Att livet är en serie val var familjens motto som förkroppsligades av fadern som hade sjukdomen MS men varje dag gick upp och åkte till sitt arbete, de sista åren i rullstol. 
Med liknande ihärdighet har Michelle tagit itu med varje stort val i livet, förutsett möjliga hinder på vägen, analyserat dem och gjort en plan för att nå sitt mål. När idén om att Barack skulle bli president kom upp så analyserade hon allt, inklusive det faktum att han skulle kunna bli dödad och hur hon då skulle klara av ekonomin för sig själv och döttrarna. 

Hon tänkte förmodligen mer på Martin Luther King än på JFK. Men när Obamas kampanj kom igång så var det John F Kennedy han jämfördes med. Den enorma entusiasm och det hopp han ingav folk hade ingen sett sedan 60-talet. 

När Michelle Obama blev presidentfru jämfördes hon både med Jackie Kennedy och Hillary Clinton. Michelle har varit öppen med hur svårt det varit med jämställdhet, hur äktenskapet nästan gick under av småbarnsårens slitningar. Men paret har övervunnit hindren genom att försöka. Det är långt ifrån JFK:s presidentperiod där hans stab hyrde in prostituerade på kvällarna, och där det organiserades orgier i Vita Huset när Jackie Kennedy var på resa. Eller Clintons alla kvinnoaffärer som förföljer Hillarys presidentvalskampanj.

Modelejon

Den Michelle Obama som världen sett sedan hon blev USA:s first lady är ett modelejon. Modebloggen mrs-o.org analyserade varje steg. Hennes kläder, såväl exklusiva klänningar, som shorts, har alltid väckt stor uppmärksamhet. Många unga designers har slagit igenom tack vare att Mrs O valt deras kläder, men kläder som passar för en modern yrkesarbetande kvinna med en kropp som gillar att röra sig. När hon 2014 fyllde 50 år så var hennes största önskan att få dansa. Istället för sittande middag så var det dans. Väninnan Beyonce uppträdde. 

Och för allt har hon blivit kritiserad, en gång hade hon shorts som blev en skandal, en First Lady får inte visa för mycket av benen, en annan gång lade hon armen om den engelska drottningen, någon som inte får röras. Men mest kritik har hennes egna armar fått. 

Kritiserade armar

Michelle Obama är muskulös och hon visar mer än gärna upp det. Gång efter gång har detta varit föremål för kritik. Och i ett mycket uppmärksammat tv-program tog en känd kvinnlig programledare upp the right to "wear bare arms" där hon inte bara försvarade landets första dam men också drog uppmärksamhet till det faktum att president Obama upprepade gånger har försökt ändra på landets vapenlagar utan framgång för att rätten att bära vapen, "Wear arms", är mindre kontroversiellt än när Michelle visar upp sina armar. 

Mycket handlar naturligtvis om att hon är svart, svart på riktigt, med två svarta föräldrar, uppväxt i ett segregerat område i ett land där de svartas kamp aldrig har blivit ett ärr utan fortsätter vara ett öppet sår. Hon har alltid själv haft ett stor intresse för denna fråga, teoretiskt på de toppuniversitet hon gick på, först Princeton och sedan Harvard och praktiskt i de arbeten hon gjort. 

En Harvardprofessor har sagt att allt Michelle gjorde utgick från ras och kön. Det var Michelle som anställd på en mycket ansedd advokatbyrå ombads ingå i en rekryteringsgrupp för att bredda mångfalden och som föreslog en ung lovande student från Harvard att komma och arbete med dem. Hon blev Baracks mentor. 

Upptäcks nu

Det verkar vara först nu som världen, den vita, inser hennes storhet. Hon har inte trätt fram just nu, det är bara vissa som valt att inte se henne förrän nu. I nomineringskampanjen för Barack Obama 2008 såg Baracks stab väldigt snabbt att hon var den som bäst avslutade kampanjmöten. Hon fick smeknamnet The Closer. 

Michelle förkroppsligar den amerikanska drömmen utan det glättiga som ofta ingår. Autenciteten är inte en image och när hon pratar om handikappade så pratar hon om sin pappa, och när hon pratar om fattigdom och rasism så pratar hon om sin egen uppväxt. Hennes genomarbetade kampanjer som Let´s Move och Joining Forces har visat på en kombination av politisk kompetens och medkänsla.

För åtta år sedan var det otänkbart att en svart kvinna skulle flytta in i Vita Huset som First Lady. Kanske är det ännu mer otänkbart att en arg svart kvinna, som hon anklagats för att vara, en vanlig stereotyp, är The Closer för Hillary Clintons presidentvalskampanj.

Samtidigt är det svårt att tro att Michelle Obama verkligen är övertygad om Hillary Clinton. Men förmodligen har hon gjort sina listor, vägt för och emot och när hon väl bestämt sig anpassat sig till 100 procent. Och kanske förväntar hon sig något i utbyte. Kanske är det början och inte slutet för Michelle Obama karriär vi ser. 
 

FOTNOT: Fakta från bland andra biografin Michelle Obama A Life av Peter Slevin.