Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äntligen fred mellan Kina och Nalle Puh

Vad den snälle björnen än gjort för att förarga Kinas myndigheter verkar nu vara förlåtet.

Under helgen kunde flera medier berätta att det inte längre gick att använda sökordet Nalle Puh på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter. Den som försökte möttes av ett varningsmeddelande om att innehållet var olagligt. 

I samma veva plockades animerade gif-bilder föreställande A.A. Milnes honungsälskande björnhjälte ner från chatt-tjänsten Wechat, vilket ytterligare ökade spekulationerna på Internet om vad det egentligen var frågan om.

Nu har blockaden hävts, skriver sajten The Shanghaiist. I måndags fanns fortfarande en spärr på Weibo mot att skriva om björnen-vars-namn-inte-får-nämnas i inläggen, men när sajtens reportrar under tisdagen försökte samma sak fungerade det som före blockeringen.

Ny fiende

Det har inte givits någon förklaring vare sig från Weibo eller de kinesiska myndigheterna om varför Nalle Puh förargat dem så, men anledningen kan vara att landets president Xi Jinping sedan gammalt anses likna karaktären. Skämtsamma bildmontage som understryker likheten har spridits på de sociala medierna, bland annat ett kollage där en bild av ett möte mellan Jinping och Barack Obama liknas vid en kompisbild på Puh och hans vän Tiger.

Nu verkar istället tidningen Financial Times ha hamnat i onåd hos Kina. Deras nyhetssajt som var bland de första att berätta om Nalle Puh-spärren, har enligt Shanghaiist inkluderats i den kinesiska brandväggen som hindrar landets invånare från att besöka vissa sajter.