Äntligen fred mellan Kina och Nalle Puh

Vad den snälle björnen än gjort för att förarga Kinas myndigheter verkar nu vara förlåtet.

ANNONS
|

Under helgen kunde flera medierberätta att det inte längre gick att använda sökordet Nalle Puh på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter. Den som försökte möttes av ett varningsmeddelande om attinnehållet var olagligt.

I samma veva plockades animerade gif-bilder föreställande A.A.Milnes honungsälskande björnhjälte ner från chatt-tjänsten Wechat, vilket ytterligare ökade spekulationerna på Internet om vad det egentligen var frågan om.

Nu har blockaden hävts, skriversajten The Shanghaiist. I måndags fanns fortfarande en spärr på Weibo mot att skriva ombjörnen-vars-namn-inte-får-nämnas i inläggen, men när sajtens reportrar under tisdagen försökte samma sakfungerade det som före blockeringen.

Ny fiende

Det har inte givits någon förklaring vare sig från Weibo eller de kinesiska myndigheterna om varför Nalle Puh förargat dem så, men anledningen kan vara att landets president Xi Jinping sedan gammalt anseslikna karaktären. Skämtsamma bildmontagesom understryker likheten har spridits på de sociala medierna,bland annat ett kollage där en bild av ett möte mellan Jinping och Barack Obamaliknas vid en kompisbild på Puh och hans vän Tiger.

ANNONS

Nu verkar istället tidningen Financial Timesha hamnat i onåd hos Kina. Deras nyhetssajtsom var bland de förstaatt berätta om Nalle Puh-spärren, har enligt Shanghaiist inkluderats i den kinesiska brandväggen som hindrar landets invånare från att besöka vissa sajter.

ANNONS