Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Barbro "Lill-Babs" Svensson. Arkivbild.

"Älskade, underbara, fantastiska Barbro"

Barbro Svenssons bortgång berör. Kollegor, vänner, politiker och kungahus vittnar om sin kärlek och beundran för artisten och människan Lill-Babs.

I ett uttalande på hovets hemsida beklagar kungen Lill-Babs bortgång. "Barbro 'Lill-Babs' Svensson har i dag lämnat oss. En folkkär artist som många kommer sakna och som med åren blev en nära vän till familjen. Vi kommer minnas hennes stora värme och hjärtlighet".

Emma Bucht regisserar SVT:s "Bonusfamiljen", där Lill-Babs gjorde succé som lesbiska Gugge.

- Det som var så fantastiskt med henne var att hon var så orädd och modig. Hon var väldigt fri i sinnet och oerhört rolig och generös. Man hade hört så mycket om henne, om hennes stora hjärta. När jag gjorde andra produktioner kom hon ihåg när den hade premiär, hon skickade blommor, hon kom ihåg när jag fyllde år. Jag har inte jobbat med någon, och då har jag ändå jobbat i 20 år, som var så generös, även privat, säger hon till TT.

Musikjournalisten Fredrik Strage beskriver Lill-Babs som oerhört karismatisk och en väldigt bra berättare. Han träffade henne i slutet av 2016 då hon besökte honom för ett avsnitt av podden "Hemma hos Strage".

- Jag fick känslan av "wow", det här berättar hon bara för mig. Hon såg verkligen personerna hon träffade.

Sörjs av Quincy Jones

En av många som uttrycker sin sorg på sociala medier är den legendariske musikproducenten Quincy Jones som var god vän med Lill-Babs. På Twitter skriver han att hans hjärta brister.

"Lill-Babs always multiplied my joy, subtracted my pain, divided my sorrow and added to my tomorrow" (ungefär "Lill-Babs multiplicerade alltid min glädje, minskade min smärta, delade min sorg och bidrog till min morgondag").

När Kulturminister Alice Bah Kuhnke hyllar den bortgånga stjärnan gör hon det bland annat genom att dela med sig av ett minne av Svensson och Jones ihop på Polarprisutdelningen.

Hon hade frågat Jones hur han gjort för att hålla kontakten med sin svenska vän under alla dessa år, trots det geografiska avståndet.

"Han log stort, vände sig mot Barbro, tog hennes händer i sina, lutade hela sin gamla kropp mot henne, som för att säkerställa sig om att han nådde fram genom sorlet, och så svarade han på min fråga utan att släppa blicken från Barbros ögon, 'Jag kan inte förlora dig, Du är en på miljonen'.", skriver Bah Kuhnke på Instagram.

Omtänksam

Artisten Plura Jonsson var med i den första säsongen av TV4-programmet "Så mycket bättre" tillsammans med Lill-Babs 2010. Han beskriver henne som "underbar och kramig".

- Hon var väldigt snäll och omtänksam och brydde sig om alla. Och hon hade en jäkla arbetsmoral, hon ramlade i "Så mycket bättre" och slog sönder ansiktet. Det första hon sade när hon vaknade upp på golvet var "nu har jag förstört hela tv-programmet", i stället för att säga "nu har jag slagit sönder ansiktet", säger han.

Finansminister Magdalena Andersson (S) beklagar beskedet om Lill-Babs bortgång.

- Det är verkligen en ikon som har gått bort, en otroligt folkkär artist som varit en del av min uppväxt och också en del av den svenska populärkulturen och som jag tror att vi alla berörts av på ett eller annat sätt. En tuff brud i lyxförpackning betydde mycket för mig när jag växte upp, säger hon.

Även i sociala medier uttrycker kollegor sina känslor. Artisten Nanne Grönvall skriver på Instagram:

"Älskade, underbara, fantastiska Barbro, allas vår Lill-Babs, har lämnat oss. Tårarna rinner och sorgen är enorm."

Godhjärtad

Många som kommenterar den folkkära artistens död minns och skriver om hennes värme. Bland dem rapparen Petter som under en bild på en leende Barbro Svensson skriver på Instagram:

"En otroligt varm godhjärtad människa. Glad att jag fick lära känna dig och din kärlek var oslagbar Barbro".

"Hon var glädjen, kärleken och värmen. Lill-Babs kommer att fattas oss", skriver den tidigare Eurovisionsvinnaren Richard Herrey.

Sångerskan Lisa Nilsson skriver på Twitter om det omöjliga med att den eviga Lill-Babs gått bort: "Lika omöjligt som att solen plötsligt skulle sluta gå opp. Barbro. Du ingår för evigt. Det där hjärtat som slagit så extra starkt och länge för att stå upp och stå ut och glädja så oerhört många så långt utanför dina nära och kära. Varma tankar till familjen".