Slutet för Historieätarna

Redan inför den tredje säsongen som drog igång i höstas meddelade SVT att den Historieätarna skulle läggas ner.

ANNONS

I kväll går SVT:s populära program Historieätarna i graven. Programledarna Lotta Lundgren och Erik Haag kommer i det sista programmet undersöka vilka trender som dominerade 2000-talets första tio år.

Historieätarna hade premiär 2012 och fick snabbt upp emot en miljon tittare per avsnitt, men den tredje säsongen som sänts under hösten blir alltså programmets sista. Serien produceras av Thelma/Louise under ledning av Karin af Klintberg. Bolaget lämnade in en ansökan omkonkurs den sista oktober i år med ett underskott på 12 miljoner kronor.

LÄS MER: Historieätarna-bolaget i konkurs

Att Historieätarna läggs ner ska dock inte ha med konkursen att göra.

ANNONS

-Vi hade precis så mycket källmaterial att vi kunde göra en tredje säsong och sedan var det slut, sa Lotta Lundgren till TT inför höstens premiär.

Lotta Lundgren och Erik Haag arbetade tillsammans för första gången i Landet Brunsås, vid sidan av Henrik Schyffert, även det producerat av Thelma/Louise. Duon har sedan gått vidare med SVT:s julkalender 2015 och en krogshow som besökte Göteborg i mitten av december.

LÄS MER: Julbord för seriösa historieätare

Redan nästa år räknar dock Lotta Lundgren med att hon och ErikHaag är tillbaka i TV-rutan. Tillsammans med Karin af Klintberg är förhoppningen att de ska kunna fortsätta leverera folkbildande program i SVT.

LÄS MER: Lundgren tar farväl av historieätare

-Det blir nog en serie om året, om helt andra ämnen. Men vi kommer att fortsätta med den här typen av omständliga, besvärliga projekt i folkbildargenren, sa Lotta Lundgren till TT i november.

ANNONS