SD rasar mot jättemålning av kvinnokropp

I juni förra året invigdes en ny väggmålning av Göteborgskonstnären Carolina Falkholt på en skola i Ystad. Nu kräver en lokal SD-politiker att verket ska tas bort.

ANNONS

- Det är fruktansvärt att SD lägger sig i konstens innehåll och vill censurera den. Jag har svårt att sluta förvånas över sådant här. Vi har ju principen med armlängds avstånd som säger att politiker inte ska göra en konstnärlig bedömning, säger Carolina Falkholt till GP.

Hon tror inte det är någon fara för att konstverket ska tas bort. Sverigedemokraterna har inte tillräckligt många politiska mandat i Ystad för att få igenom sitt krav.

- Det finns också kloka personer som ser till att konstverket bevaras och att diskussionen kring det hålls igång. Verket visar en förvriden kvinnokropp som står på huvudet, det jag tänkte på när jag skapade det är hur kvinnokroppen tvingas anta omöjliga positioner i det offentliga livet. Det behövs en debatt om hur det är att vara en kvinnokropp.

ANNONS

Ystad kommunfullmäktige debatterade konst och graffiti i en timme på torsdagskvällen efter en interpellation från Sverigedemokraten Paul Svensson där han frågade hur kulturnämnden hade resonerat när de beställde verket, han kallar det för vulgärkonst och tycker inte att det passar på en skolvägg, skriver Ystad Allehanda.

Kulturnämndens ordförande Mårten Mårtensson förklarade att Carolina Falkholt redan var inbjuden till Konstmuseet och festivalen Street art Österlen då nämnden beslöt att beställa ett verk. Som politiker la de sig inte i motivet, men han sa att han är glad över att Ystad fått ett verk av Falkholt och att det inte är aktuellt att ta bort det.

Debatten avslutades med att Paul Svensson lämnade in en motion där han krävde att målningen ska tas bort.

Ýrr Jónasdóttir är chef för Ystad konstmuseum och var den som bjöd in Carolina Falkholt att ställa ut.

- Hon är en av de viktigaste samtidskonstnärerna, har något att säga och säger det högt. Jag har förstått att det här verket har berört många och varit ett samtalsämne runt många fikabord.

ANNONS

Hon tror att verket har kluvit samhället i två delar men i somras hade Konstmuseet ett samtal med Carolina Falkholt där de flesta var positiva.

- Hennes tidigare verk har ju blivit utsatta för censurförsök men då har konstverken vunnit och kanske gör det att de inte blir lika ifrågasatta.

Debatten i kommunfullmäktige ser hon som något positivt.

- Det är fantastiskt hur konsten kan ha den kraften att politikerna använder en hel timme till att debattera, det ger dem tillfälle att slipa på sina argument.

Förra veckan invigde Carolina Falkholt ett nytt verk, Techne, på Mimers hus i Kungälv, en målning som visar händer som gör tecken i handalfabetet.

- Det handlar fortfarande om kroppsdelar men ett annat sorts teckenspråk.

ANNONS