Ridå för Häckners klassiker

2016 blir sista sommaren för Häckners klassiska varieté på Liseberg, som firar 20 år. Därefter ser framtiden för föreställningen oklar ut.

ANNONS

I snart 20 år har Carl-Einar Häckner med humor och självdistans överraskat och roat Lisebergsgästerna med sin varieté, tillsammans med varietéorkestern, kapellmästaren Bernt Andersson och många tillresta, inbjudna varietéartister.

Nu har dock Häckner fått veta att den här sommaren blir den sista med det upplägg som funnits hittills.

- Det stämmer. De är inte intresserade av varietén 2017, säger Carl-Einar Häckner.

Carl-Einars varieté har spelats två gånger om dagen i ungefär 25 dagar.

Det är en tradition som blivit en del av Lisebergssommaren, och som för Carl-Einar Häckners del betytt mycket genom åren.

ANNONS

- Jag har försökt smälta detta. Jag vill inte gnälla men det känns fruktansvärt. Varietén har betytt mycket för mig. En varieté är som luften man andas, man behöver den för att leva. Det är roligt att vara del av en tradition, av ett sammanhang, det finns något värdefullt i det.

Underhållningschef på Liseberg, Per Alexanderson, bekräftar att varietén inte får fortsätta i sin nuvarande form efter 2016.

- Vi tänker inte fortsätta i den här formen, vilket format det blir i stället är vi inte klara med.

Ni väljer att avsluta en 20-årig tradition, varför det?

- Nej vi avbryter inte en 20-årig tradition. Vi ska titta på andra former av samarbeten med Carl-Einar. 20 år är en lång tid, jag tror att vi kan hitta ett annat format. Men inget är klart. Detta handlar inte om kvaliteten. Vi är jätteglada att samarbeta med Carl-Einar.

Han är besviken över beskeden och uppfattar det som att ni avslutar?

ANNONS

- Jag kan förstå att han är besviken. Men vi samtalar fortsatt.

För Carl-Einar Häckner känns det tydligt att han blivit av med ett uppdrag som ligger honom mycket varmt om hjärtat.

- Jag älskar Liseberg. Jag har uppträtt där så mycket. Men saker förändras. I det stora hela är det en grundsyn i tiden att man ska riva ner utan anledning. Något tar 20 år att bygga upp och sedan tar det ett samtal så är det borta. Så är det med mycket.

Det är många Göteborgare som följt dig och varietén genom åren. Vilken är din känsla för din publik?

- I stunden när man står där, under den där månaden, känns det nära, som en vänlighet, en sorts familj. Det är nära till tjötet mellan scen och salong. Man får vara den man vill vara, fri, galen. Det är en verklighetsflykt och en del av verkligheten samtidigt, både för mig och för publiken.

Än har Carl-Einar Häckner dock inte gett upp hoppet om att få fortsätta.

- Jag hoppas att de ändrar sig. Vi får se vad som händer.

ANNONS

Och hur ser planerna ut för sommarens varieté?

- Den är på gång på alla sätt! Jag ska göra mitt yttersta 25 dagar i sommar.

ANNONS