Het afrikana från Marstrand

ANNONS

Jag har hört talas om en maträtt som kallades för afrikanare som var populär på 70-talet den skall ursprungligen kommit från Marstrand har sökt efter recept men har inte hittat något.

John

Härlig fråga! Rätten heter afrikana. Jag älskar afrikana själv och har ätit det många gånger, men jag är lite för ung för att komma ihåg när afrikana kom till och är dessutom inte äkta göteborgare, (även om jag efter 17 år känner mig nästan infödd).

Så jag frågade runt bland mina kolleger i vänskapsföreningen Göteborgskockarna. Dan Lexö hade svaret och ledde mig vidare till upphovsmannen. Jag ringde upp Anders Lundin på Marstrand.

ANNONS

Afrikana, (med k) uppfanns av Anders Lundin någon gång under åren 1972-73. Anders berättar att han jobbade på Grand på Marstrand och krogen fick ofta oxfiléspill över efter putsningen. Tournedos var mycket populärt på den tiden.

En dag fick han ett vykort från sin moster Britta som var i Ghana. Britta skrev ’vi åker runt och överallt serveras vi kött i curry med tillbehör och ris, starkt men gott’. Vips och afrikanan kom till, lite sötma, lite syra och lite milda smaker för att det ibland kunde vara så starkt så att svettpärlor dök upp i pannan.

Afrikana är en social rätt, som ska serveras i små skålar och karotter på bordet, och när man lägger upp hamnar köttet i mitten som ett litet berg och tillbehören i prydliga högar runt om. En kvist persilja på toppen och 70-talet är levande igen. Anders tycker idag att afrikana blir godast på fläskfilé eller kyckling, men också kan göras på fisk.

Jag försökte få Anders att avslöja det exakta receptet men det är tydligen inte hugget i sten. När det gäller mängden curry så är tumregeln följande: ’tag massor med curry och sedan minst lika mycket till, då börjar du närma dig rätt mängd’. Viktigaste är att man fräser samman stark curry med olja och vitlök innan man häller i grädden och låter såsen tjockna i minst 15 minuter, späd gärna ut med lag från ananas och mandarin. Mängd lag efter önskad sötma.

ANNONS

Köttet fräses i smör med salt och peppar. Om det är oxfilé kan man bara hetta upp köttet i såsen innan servering, är det annat kött kan det koka med en stund.

Här kommer ett recept som jag använt genom åren, lite redigerat enligt Anders anvisningar – jag har nämligen alltid serverat rostad kokos till min Afrikana men dessa är originaltillbehören.

Afrikana

Recept till 4 personer

3 msk curry

2 msk matolja

2-3 finhackade vitlöksklyftor

0,5 fint tärnat äpple (skalat och urkärnat)

1 liten finhackad gul lök

2 dl grädde

2 dl kokosmjölk

1 msk koncentrerad kycklingfond

1 dl vatten

Eventuellt redning (majsena)

1 krm cayennepeppar eller chiliflakes (valfritt)

Salt och peppar

600-700 gr oxfilé, kyckling eller fläskfilé

Smör att steka i

Salt och peppar

Tillbehör enligt originalreceptet: 1-2 dl krossad ananas, 1-2 bananer i skivor, 1 liten burk mandarinklyftor, 3-4 msk mango chutney, 1-2 dl jordnötter, 1 dl syltlök, 1 dl tärnad gurka, 3-4 dl basmatiris

Gör gärna så här:

Skär köttet i tärningar och stek dem, helst i gjutjärnsgryta, i smöret med salt och peppar så att de får fin färg. För kyckling och fläskfilé ska köttet vara genomstekt.

Lyft ur köttet. Använd samma panna och lägg i oljan, vitlöken, äpplet, curryn och löken, strö över cayenne. Fräs ordentligt, häll i fonden och vattnet, sjud upp, häll sedan i grädde och kokosmjölk, rör om då och då, låt sjuda 10-15 minuter. Red med majsena till lagom tjocklek, smaka av med salt och eventuellt med lite sötma från fruktlagen.

ANNONS

Lägg i köttet och hetta upp vid servering. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg alla tillbehör i små skålar och låt alla ta för sig.

Gott att dricka till: öl eller smörigt vitt kylt vin.

Hej Alexandra,

Jag älskar stekt lax men hatar doften, som sitter kvar framförallt i stekpannan till nästa gång jag ska använda den. Man får ju inte diska med medel. Hur gör man?

Sonja B

Hej Sonja,

Hetta upp stekpannan och häll i några msk vitvinsvinäger och torka ur den med hushållspapper. Alla lukter försvinner!

Denna vecka får John min kokbok för den sköna retrofrågan om Afrikana! Glöm inte persiljekvisten!

Alexandra

ANNONS