Sam Mendes får pris i Stockholm i november. Arkivbild.
Sam Mendes får pris i Stockholm i november. Arkivbild. Bild: Evan Agostini/AP/TT

Stockholms filmfestival prisar Sam Mendes

Sam Mendes får ett hederspris på Stockholms filmfestival i november. Den brittiske regissören kommer till Sverige för att visa sitt nya drama "Empire of light".

ANNONS
|

Sam Mendes får ta emot Stockholm Visionary Award under festivalen. Den 57-årige britten fick en Oscar för sin debutfilm "American beauty" och har sedan dess bland annat regisserat Bondfilmerna "Skyfall" och "Spectre", samt krigsdramat "1917".

Mendes kommer till festivalen med "Empire of light", som utspelas i en brittisk kuststad på 1980-talet och beskrivs som en kärleksförklaring till filmen.

Efter några år där festivalen delvis flyttade online på grund av pandemirestriktionerna är festivalchefen Git Scheynius glad över att ridån går upp i riktiga biografer.

– Det har varit tuffa år, men nu är vi tillbaka. Och vi ska göra allt i vår makt för att få publiken tillbaka till biograferna, säger hon.

ANNONS

Kannibaldrama

Stockholm Achievement Award går i år till skådespelaren Fares Fares, vars senaste film "Boy from heaven" är öppningsfilm på festivalen. Tarik Saleh regisserar filmen som är Sveriges Oscarsbidrag.

Även Sveriges "andra Oscarsbidrag" är med i festivalprogrammet; svenskiranske regissören Ali Abbasis film "Holy spider", som tagits ut att bli Danmarks kandidat till priset för bästa internationella film.

Ukraina i fokus

Festivalen lyfter fram Ukraina som ett av årets fokusområden. Sex filmer från det krigshärjade landet visas på festivalen, däribland Oscarsbidraget "Klondike".

Stockholms filmfestival har längre velat lyfta fram ukrainsk film och Git Scheynius understryker att det också är ett konstnärligt beslut att sätta landet i rampljuset.

Den ukrainske regissören Oleg Sentsov fick i november i fjol Bronshästen i för årets bästa film för sitt drama "Rhino". Sedan dess har mycket hänt och filmregissören slåss nu för sitt sitt lands frihet.

– Bara tre månader senare lade han ner kameran och tog upp vapen och är kvar vid fronten, säger Git Scheynius.

Sentsov har utsett till hedersordförande för festivaljuryn i år.

Stockholms filmfestival arrangeras 9–20 november. Arrangörerna behåller konceptet "Festival on demand", vilket gör att delar av utbudet finns tillgänglig att se hemma från soffan – för de som inte tar sig till Stockholm och festivalbiograferna.

ANNONS

Fakta: Tio omtalade filmer på Stockholms filmfestival

+ "Boy from heaven" (regi: Tarik Saleh). Sveriges Oscarsbidrag är en politisk thriller som utspelas i Kairo, med Fares Fares i huvudrollen.

+ "Holy spider" (Ali Abbasi). Svenskiranske Abbasi belyser frågan om kvinnors ställning i Iran. Danmarks Oscarsbidrag.

+ "Decision to leave" (Park Chan Wook). Sydkoreas Oscarsbidrag är ett romantisk noirdrama.

+ "Empire of light" (Sam Mendes). Olivia Colman gör huvudrollen i Mendes 1980-talsdrama som utspelas i en engelsk kuststad och är en kärleksförklaring till filmen.

+ "Bones and all" (Luca Guadagnino). Regissören återförenas med stjärnan Timothée Chalamet från "Call me by your name" i romantiskt kannibaldrama som fick pris i Venedig.

+ "The woman king" (Gina Prince-Bythewood). Viola Davis leder en grupp kvinnliga soldater som slåss för sin frihet i 1820-talets Västafrika. Publiksuccé i USA.

+ "She said" (Maria Schrader). Berättar historien om de två New York Times-reportrarna som fällde Harvey Weinstein och utlöste #metoo.

+ "Copenhagen cowboy" (Nicolas Winding Refn). Den danske regissören gör sin första film på hemmaplan på 17 år i miljöer som känns igen från hans "Pusher"-filmer.

+ "Nothing compares" (Kathryn Ferguson). Dokumentär om artisten Sinéad O'Connors turbulenta karriär och privatliv.

+ "Marschen mot Rom" (Mark Cousins). Filmälskaren Cousins riktar sin dokumentära lins mot fascisternas maktövertagande i Italien på 1920-talet.

ANNONS