Språkvetaren Lars-Gunnar Andersson har skrivit ett lexikon om göteborgska ord.
Språkvetaren Lars-Gunnar Andersson har skrivit ett lexikon om göteborgska ord. Bild: Johan Wingborg

Språkexpert skriver göteborgsk ordbok

Parra, bamba, måckli och rascha är några av orden som får en förklaring i ett nytt lexikon. Språkvetaren Lars-Gunnar Andersson har skrivit en bok knôkad med göteborgska.

ANNONS

Lars-Gunnar Andersson är professor i modern svenska och välkänd radioröst efter många år som expert i programmet ”Språket” i Sveriges Radio. Han har skrivit flera böcker om lingvistik och om den egna melodiska dialekten på västkusten.

2019 kom ”Göteborgsgrammatik” och nu är det alltså dags för uppföljaren "Göteborgslexikon”, där närmare 1 000 ord och uttryck finns beskrivna med betydelser, användning, uttal och ursprung, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är en beskrivning av mitt modersmål. Jag har ägnat hela mitt yrkesliv åt detta och som pensionär kände jag att det var dags att göra något rejält av det, säger Andersson till GP.

ANNONS

”Kals odbok” av Sven Schånberg från 1968 har legat till grund för det nya lexikonet, som enligt Andersson är inte bara är ett sätt att lära sig nya uttryck utan också ett slags ”ord-album” för personer som är bekanta med uttrycken och som förknippar dem med specifika situationer och kulturen i staden.

– Jag har mina minnen av orden, och alla andra har sina egna minnen. Vi delar mycket med varandra den vägen. Orden blir ett sätt att förena olika upplevelser, säger han.

ANNONS