Besöket genomfördes dock som planerat och hade stöd från politiskt håll i kommunen, enligt bibliotekschefen Malin Törnquist.
– Ur mitt perspektiv var det inte ett svårt val att genomföra samtalet och vi hade stöd från nämndordförande Birgitta Kaasik (M). Det är viktigt för biblioteken att kunna genomföra vår uppgift med kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning och det här programmet låg helt i linje med det, säger hon till TT.
Författaren Moa-Lina Olbers Croall debuterade med "Sen tar vi Berlin" 2006 och har nominerats till Augustpriset för boken "Jag blundar och önskar mig något". 2016 kom boken "I mitt namn – en bok om att vara trans" där hon intervjuar unga transpersoner.
Hon uppger att hon oroade sig för att det skulle komma personer till biblioteket för att försöka störa samtalet, men att hon ändå valde att åka till Täby.
– Jag blev rädd och min första instinkt var att ställa in. Men det handlar inte bara om mig, det är ju ett angrepp på biblioteken, säger hon till SVT.
I skrivelsen till kultur- och fritidsnämnden skriver Steven Jörsäter att SD i fortsättningen gärna ser att "punkter som biblioteksledningen tror kan uppfattas som kontroversiella" ska tas upp i god tid, något som kulturnämndens ordförande är tveksam till.
– Jag kommer alltid stå upp för det fria ordet. Vi delar absolut inte SD:s syn på att man ska strypa det fria ordet, för det är ju precis det han vill göra, säger Birgitta Kaasik till SVT.
TT har sökt Steven Jörsäter.
Ann Edliden/TT