2020 demonstrerade den ryska konstnären och aktivisten Elena Osipova mot förändringar i den ryska konstitutionen för att förlänga Putins styre. Arkivbild.
2020 demonstrerade den ryska konstnären och aktivisten Elena Osipova mot förändringar i den ryska konstitutionen för att förlänga Putins styre. Arkivbild. Bild: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Rysk polis beslagtog antikrigskonst

Rysk polis har beslagtagit konstverk av Elena Osipova. Den 77-åriga konstnären, "S:t Petersburgs samvete" även kallad, har under många år varit en uttalad kritiker av Kreml och har flera gånger blivit gripen.

ANNONS
|

Nu visade hon ett 20-tal konstverk i en utställning arrangerad av det liberala oppositionspartiet Jabloko vars företrädare berättar att polisen påstod att man tagit emot ett bombhot. Någon bomb hittade man inte, däremot grafiska bilder som enligt polisen "möjligen rymmer falsk information om den ryska armén".

Jablokos företrädare berättar att polisen tog "pacifistisk konst" utan att ens packa den ordentligt. Ett verk visade en liten flicka med stora ögon. "Mamma, jag är rädd för kriget", löd den ukrainska och ryska texten intill bilden.

Elena Osipova hade beskrivit sin utställning som en anti-krigsutställning.

Ord som "krig" och "invasion" är inte tillåtna i Ryssland för att beskriva landets pågående krig i Ukraina. De ryska myndigheterna har också introducerat en lag som kan ge upp till 15 års fängelse för den som publicerar information om den ryska armén som myndigheterna anser är falsk.

ANNONS
ANNONS