Utrikesdepartementets linje har de senaste 21 åren varit den tysta diplomatin. Man har betonat vikten av att bygga relationer och skapa förtroende med Eritrea – men utan resultat.
Med hänvisning till den amerikanske diplomaten Steve Walkers slutsatser av sin tjänstgöring i Eritrea frågar sig publicisterna – Robert Aschberg (Publicistklubben), Jesper Bengtsson (Svenska PEN), Erik Halkjaer (Reportrar utan gränser), Ulrika Hyllert (Journalistförbundet), Thomas Mattsson (Tidningsutgivarna), Kerstin Neld (Sveriges Tidskrifter) och Grehte Rottböll (Sveriges Författarförbund) – om Sverige valt rätt väg.
Walker slår i en intervju med The Atlantic fast att "konfrontation, inte kompromiss" är den bästa linjen mot regimer som Eritreas.
"Genom att hänvisa till samtal och möten ger regimen sken av öppenhet och att de går att resonera med. Men, skriver han, det hindrar inte regimen från att terrorisera sin befolkning", skriver uppropsförfattarna.
Utrikesdepartementet, konstaterar de, har under decennierna som passerat sagt sig "vända på alla stenar" för att få Isaak fri. Men får man tro den amerikanske diplomaten har man vänt på helt fel stenar.
"Frågan är om vår nya utrikesminister kommer att säga samma sak, den tionde som får fallet Dawit Isaak på sitt bord".
Fakta: Dawit Isaak
Dawit Isaak, journalist, dramatiker och författare, föddes i Eritrea den 27 oktober 1964.
Han kom till Sverige som flykting 1985 och blev svensk medborgare 1992.
Efter Eritreas självständighet 1993 återvände Dawit Isaak och startade bland annat landets första oberoende tidning tillsammans med några journalistkollegor.
På grund av gränskriget mellan Eritrea och Etiopien tog han med sin familj till Göteborg 2000.
Året därpå återvände familjen dock, varpå Dawit Isaak fortsatte att arbeta som journalist.
Den 23 september 2001 greps han i sitt hem i Asmara. Sedan dess har han suttit fängslad utan rättegång.
Källa: Reportrar utan gränser och stödkommittén Free Dawit.