Rapparen C Gambino sköts till döds i ett parkeringsgarage 4 juni.
Rapparen C Gambino sköts till döds i ett parkeringsgarage 4 juni. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Expert: "Andra rappare har anledning till oro"

Mordet på C Gambino skapar rädsla bland svenska rappare. Artister har både blivit ett slags troféer för kriminella och hamnat längre ut i samhällets marginaler.
– Andra rappare har anledning att vara oroliga, säger Diamant Salihu.

ANNONS
|

Rozh, Einár och nu C Gambino – det dödliga våldet mot svenska gangsterrappare gör genrens artister allt mer nervösa. Flera har starka kopplingar till olika gäng som befinner sig i blodiga konflikter, framhåller Diamant Salihu, som har skrivit boken "Tills alla dör".

– Det är redan så att rappare är potentiella måltavlor på grund av sina vänskapsband och samarbeten. Det här aktualiserar det ännu mer, säger han.

Mordet på Gambino sänder en tydlig signal om att det har blivit svårare att verka som rapartist i den miljön. Flera av dem har redan gått i exil, men har svårt att bryta sig loss.

ANNONS

– Eftersom miljön är så hämnddriven. Om man ska söka motiv till varför det här händer den här artisten – det kan finnas tio olika anledningar.

Blir troféer

Sedan mordet på Einár 2021 har artisterna tryckts från samhällets mittfåra ut mot marginalerna. Det anser Emil Arvidson, som har skrivit boken "Svensk gangsterrap". Delar av musikscenen har radikaliserats, hävdar han, och får medhåll av Salihu. Vissa texter har blivit råare, från en redan rå nivå.

– Musiken har ännu mer kommit att verka i en mörk bubbla. En sådan här händelse bidrar till den utvecklingen, när fler och fler tar avstånd. Det är en väldigt dålig, farlig och tragisk utveckling, säger Emil Arvidson.

Källor till Arvidson säger att vissa artister blir pressade av kriminella miljöer och tvingade att ha skydd. Även Diamant Salihu anser att rapparnas lojaliteter har blivit tydligare – eftersom de måste "kroka arm" med någon för att inte stå utan försvar. Och ju mer framgångsrika artisterna är desto tydligare måltavlor blir de.

– De blir troféer för sina gäng och för fiender, säger Diamant Salihu.

Som samhället

När Emil Arvidson började intervjua rappare från stökiga områden för 20 år sedan använde många musiken som en brygga in i samhället. Så är det inte längre, konstaterar han. Artisterna hålls ofta kvar i miljöer som radikaliserats, där till och med oskyldiga närstående mördas.

ANNONS

– Då radikaliseras också musiken, säger Diamant Salihu och fortsätter:

– Men om man är kvar i tanken att musiken är problemet är man otroligt naiv. Då gör man det som man gjort i många år i Sverige, hittar något att skylla på i stället för att ta tag i problemet. Musiken är ett forum för att uttrycka sig om konflikterna precis som sociala medier är.

Emil Arvidson och Diamant Salihu tycker att rapscenen har radikaliserats mer de senaste åren. Arkivbilder.
Emil Arvidson och Diamant Salihu tycker att rapscenen har radikaliserats mer de senaste åren. Arkivbilder. Bild: Christine Olsson/Duygu Getiren /TT

Fakta: Rapartister som mördats

C Gambino

26-årige C Gambino sköts ihjäl tisdag den 4 juni 2024 i ett parkeringsgarage nära sitt hem på Hisingen i Göteborg. Enligt polisen hade han kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Göteborgsrapparen släppte sitt debutalbum 2022. Han uppträdde anonymt, med ansiktsmask. I maj fick han priset för årets hiphop på Grammisgalan och den 31 maj i år släpptes senaste singeln "Sista gång".

Nils Grönberg, "Einár"

Einár sköts till döds utanför en lägenhetsport i Hammarby sjöstad i Stockholm på kvällen den 21 oktober 2021. Året som följde höll polisen nära 350 förhör. Trots omfattande spårning har mordvapnet inte kunnat identifieras.

Einár slog igenom 2019 med låten "Katten i trakten" och i juni 2019 släppte han sitt debutalbum "Första klass". Ungefär tre månader senare släppte han sitt andra album "Nummer 1".

Rozh

Rozh Shamal släppte 2019 sin första singel ”Dras till problem” och hade flera låtar på Youtube och Spotify. Han planerade att ge ut ny musik men mördades i juni 2019 under en hundpromenad i Blackeberg i Stockholm.

Rozh Shamals storebror mördades med flera skott i Rissne året innan.

ANNONS