Barnkör och tårar på Berghagens begravning

Lasse Berghagen fördes till sista vilan med sång, gråt och en stående ovation. Ett stort antal sörjande var på plats för att ta farväl av den folkkäre underhållaren.

ANNONS

Lasse Berghagen begravdes i dag i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm i Stockholm. Förutom begravningsgästerna hade personer ur Berghagens fanskara samlats utanför kyrkan.

Inne i kyrkan möttes besökarna av Berghagens klarblå kista omgiven blommor. Framför den var hans gitarr placerad, samt en docka föreställande Berghagen i sin välkända blå kavaj – och förstås den verkliga gosedjursnalle som var ursprunget till sången "Teddybjörnen Fredriksson".

"Varmt och fint"

Bland begravningsgästerna fanns författaren Jan Guillou, skådespelaren Marie Göranzon, familjen Wahlgren/Ingrosso samt artisterna Lill Lindfors, Tomas Ledin, Björn Skifs, Janne Schaffer, Måns Zelmerlöw och Tess Merkel.

– Det känns varmt och fint. Lasse var en person med ett stort varmt hjärta och det är många här som vill hedra honom. Jag tror det blir en fin stund, sade Merkel till TT.

ANNONS

Författaren Marcus Birro, som skrev Lasse Berghagens självbiografi "Hej livet" 2021, var också en av gästerna, och han höll ett tal under begravningen.

– Jag känner sorg. Även om vi träffades ganska sent i hans liv så har han betytt ofantligt mycket för mig, sade Birro till TT på vägen in i kyrkan.

"Gärdebylåten"

Ceremonin inleddes med att Orsa Spelmän spelade "Koppången". Sedan framfördes en rad av Berghagens egna sånger. "Som en blänkande silvertråd", som han själv önskat skulle spelas på hans begravning, framfördes av Loa Falkman till dragspel. Sarah Dawn Finer sjöng "Någon" och Helen Sjöholm sjöng "Jag ser ett ljus".

"Teddybjörnen Fredriksson sjöngs av Benjamin Ingrosso tillsammans med en barnkör. Efteråt möttes de av applåder och det hördes snyftningar i hela kyrkan.

Under gästernas avsked tog en av Lasse Berghagens vänner i sällskapet Stallbröderna till orda och förklarade att eftersom Berghagen har skänkt så mycket glädje så ville de skänka honom glädje tillbaka med en stående ovation – varvid hela kyrkan ställde sig upp, applåderade och stampade fötterna.

Ceremonin avslutades med att Orsa Spelmän spelade "Gärdebylåten", en traditionell folkmusikvisa som även är en kär tradition för familjen Berghagen vid midsommarfiranden i Svärdsjö i Dalarna.

Lasse Berghagen avled den 19 oktober, 78 år gammal.

ANNONS

Fakta: Lasse Berghagen

Född 13 maj 1945 i Enskede i södra Stockholm.

Familj: Fru Eva, två barn. Gift med Barbro "Lill-Babs" Svensson mellan 1965 och 1968.

Skrev och sjöng bland annat "Teddybjörnen Fredriksson" (1969), "En enkel sång om frihet" (1970), "Jennie Jennie" och "Stockholm i mitt hjärta" (1993). Var programledare för "Allsång på Skansen" (1994-2003).

Drabbades av hjärtproblem i somras och fick ställa in sin medverkan på visfestivalen i Västervik. I stället lades han in på sjukhus och genomgick i september en hjärtklaffsoperation som han aldrig återhämtade sig ifrån.

Han avled den 19 oktober 2023.

LÄS MER:Lasse Berghagen är död

LÄS MER:Så minns vännerna Lasse Berghagen

LÄS MER:Malin Berghagens första ord – efter Lasses död

LÄS MER:Lasse Berghagen tar farväl i tv-intervju med Mark Levengood

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS