Alicia Vikander spelar en amerikansk skådespelare, Mira, som kommer till Paris för att spela in en stumfilm. Pressbild.
Alicia Vikander spelar en amerikansk skådespelare, Mira, som kommer till Paris för att spela in en stumfilm. Pressbild. Bild: Carole Bethuel/HBO Max

Alicia Vikander gör sin första komedi

Komedi – det är vad Alicia Vikander har saknat i sin karriär. Nu gör hon huvudrollen i "Irma Vep" och får för första gången på allvar visa sin komiska ådra.
– Jag vill göra mer, säger hon till TT.

ANNONS
|

Efter filmer som "A royal affair" och "The Danish girl" tycker sig svenska Alice Vikander har blivit placerad i facket "den allvarliga europeiska aktrisen". Just komedi är inget hon fått spela – fram tills nu.

– Det har inte funnits i mitt universum tidigare. Ibland träffar jag människor som säger "men du är ju inte så allvarlig som jag trodde".

"Irma Vep" är en tv-serie i sju avsnitt på HBO Max i regi av fransmannen Olivier Assayas som har vidareutvecklat sin egen biofilm från 1996. Långfilmen "Irma Vep" handlade om en regissör som ska göra en nyinspelning av stumfilmen "Les vampires". En skådespelerska kallas till Paris för att göra huvudrollen, men redan första dagen blir det bråk. Själva titeln kommer från det franska ordet för vampyr vars bokstäver är omkastade.

ANNONS

Metafilm

I tv-serien spelar Alicia Vikander en amerikansk skådespelerska, Mira, som ska göra huvudrollen i en liknande nyinspelning. Det finns flera vändningar som gör detta till så mycket metafilm att det är näst intill omöjligt att förklara – men det är mycket underhållande.

– Jag har varit med från starten, säger Alicia Vikander som förklaring till varför hon också är producent.

Hon träffade regissören Olivier Assayas på en lunch där han berättade om planerna på att göra en nyinspelning av sin egen film.

– Jag har läst allting, alla olika manusversioner, jag jobbade med att hitta ett bolag som skulle vilja finansiera serien. Som jag för övrigt ser som en sju timmar lång film. Det är underbart med en serie som är så här lång och som inte kommer att få en fortsättning, säger Alicia Vikander.

I limousin

I den första scenen kommer den firade skådespelerskan Mira först ut ur flygplanet, sveps in i en limousin och körs till ett lyxhotell där i centrala Paris. En bild av hur Alicia själv har det?

Frågan får henne att skratta.

– Inte särskilt ofta. Kanske någon gång när jag gör press för en film, men sedan är det direkt över till ett billigare hotell.

Härnäst ska hon göra ännu en "Tomb raider"-film, där hon spelar äventyraren Lara Croft.

ANNONS

– Det är egentligen ingen skillnad mot det här, det är ett annat jobb som ska göras. Jag älskar att göra actionfilmer, jag vill göra allt. Det ena leder till det andra.

Hon och familjen tillbringar mycket tid på resande fot – när Alicia Vikander filmar är maken Mikael Fassbender ledig och tvärtom. Hemmet i Lissabon har de inte sett mycket av det senaste året, och i sommar planerade de att besöka Sverige. Alicia Vikander skulle gärna skulle spela in en film i Sverige igen.

– Jag längtar efter att få tala svenska.

"Irma Vep" hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes och får svensk premiär på HBO Max den 7 juni.

Alicia Vikander på premiärfesten för 'Irma Vep' under filmfestivalen i Cannes. Arkivbild.
Alicia Vikander på premiärfesten för "Irma Vep" under filmfestivalen i Cannes. Arkivbild. Bild: Joel C Ryan/AP
'Irma Vep' hade världspremiär på Cannesfestivalen och regissören Olivier Assayas var där tillsammans med Alicia Vikander. Pressbild.
"Irma Vep" hade världspremiär på Cannesfestivalen och regissören Olivier Assayas var där tillsammans med Alicia Vikander. Pressbild. Bild: Joel C Ryan/AP

Fakta: Alicia Vikander

Född: 1988 i Göteborg.

Filmroller i urval: "A royal affair", "Testament of youth", "Ex machina", "The Danish girl", "Tomb raider".

Fick 2016 en Oscar för bästa kvinnliga biroll för rollen i "The Danish girl".

ANNONS