Kontroversiell moské medverkar på Bokmässan

Moskén Imam Ali Islamic Center i Järfälla gästades förra året av en homofobisk imam som vill avrätta homosexuella. Nu är moskén en av utställarna på årets Bokmässa i Göteborg.

ANNONS
|

Det var i april förra året som den shiamuslimske predikanten och imamen Farrokh Sakaleshfar bjöds in av Al-hadii ungdsomsförening i Järfälla för att prata i stans moské. Enligt SVT har den kontroversiella imamen tidigare uttalat sig kränkande och grovt aggressivt om homosexuella.

– Döden är straffet. Det finns inget att skämmas för. Döden är straffet. Vi måste ha medkänsla för människor. Det är samma sak med homosexuella. Av medkänsla, låt oss göra oss av med dem nu, skall imamen enligt SVT har sagt i ett tal vid University of Michigan.

Trots det fick imamen prata i Järfällas moské, och nu är moskén alltså en av utställarna på årets Bokmässa i Göteborg.

ANNONS

- Den här imamen kommer inte att medverka i någon programpunkt på Bokmässan. Jag behöver läsa in mig bättre på frågan men det här här är ingen person som är inbjuden till Bokmässan, säger mässans vd Maria Källsson till GP.

Men moskén i Järfälla som förra året bjöd in imamen till Sverige är välkommen att medverka på Bokmässan?

- Nu har vi inte blivit konfronterade med någon typ av programpunkt som överensstämmer med det här som du uppger. Jag måste få kolla de här uppgifterna och återkomma till dig, säger Maria Källsson.

Akil Zahiri, talesperson för den shiamuslimska församlingen Imam Ali Center i Järfälla, uppgav för SVT att man inte kände till att Farrokh Sakaleshfar dödshotat homosexuella när han gästade den svenskamoskén.

FOTNOT: I förra veckan stoppadeBokmässan denhögerextrema tidningen Nya Tider från att medverka vid mässan.

ANNONS