Kan bli sista året för Way out West

Den tionde upplagan av Way Out West närmar sig med stormsteg. Festivalen fortsätter att utmana normer kring mat och i år också kring alkoholen. Men frågan är om det blir ett elfte år i Slottsskogen?

ANNONS
|

Man kan tänka sig att tioårsdagen är anledning att fira lite extra. Men Ola Broquist, arrangör på Luger och en av festivalens grundare, ser födelsedagen som irrelevant för verksamheten.

– För mig är tio år fullständigt skitsamma. Personligen tycker jag att det har en tendens att bli nostalgiskt. Jag kan inte se någon skillnad på sju, tio eller tolv år. Det viktiga är att vi blickar framåt, har kul och är relevanta.

Kan det här vara sista året för Way Out West?

– Det kan det absolut vara. Man ska alltid vara beredd på att lägga ner. För den som inte är beredd att dra ett streck kan det bli lite såsigt. Allt är möjligt, säger Ola Broquist.

ANNONS

Han menar att det är viktigt att ha med sig tanken på att det skulle kunna vara festivalens sista levnadsår.

– En av de farligaste sakerna är att bli bekväm. Då tappar man skärpa och det uppfattar publiken. Det finns något inbyggt i det, att man ska kunna hänvisa till en festival som någon slags institution och att det är en styrka. Men det är det inte automatiskt. Vi får se vad som händer, säger Ola Broquist.

LÄS MER:Zara Larsson till Way Out West

I år vill man satsa ännu mer på maten. Way Out West är redan en festival som endast serverar vegetarisk mat, men Ola Broquist berättar att man vill lägga mer energi på kvaliteten och miljön. Alkoholen är en annan grej man kommer att fokusera på, eller snarare ta fokus ifrån.

– Å ena sidan så ska en festival absolut vara en stor fest. Men det finns också anledning att belysa att man inte behöver vara full som en kastrull.

Det handlar om enkla saker menar han. Som att alkoholen ofta radas upp i långa listor först i en meny och att de alkoholfria alternativen dyker upp först på slutet – och dessutom ofta är försvinnande få.

ANNONS

– Vi är inte inne på att göra festivalen alkoholfri. Men vi vill peka på normen och diskutera den. Inte för att vi tycker att drickandet på Way out West är problematiskt, men det här är ett bra forum.

LÄS MER:Way out Wests nya satsning: Mode

Bland bokningarna finns det fortfarande en del namn kvar. Bland artisterna som är spikade har Ola Broquist några favoriter, som Seinabo Sey, Sia, Morrissey och inte minst PJ Harvey.

– PJ Harvey har vi försökt få hit varje år. Hon har bara blivit bättre och mer relevant sedan dess och det är inte självklart med artister. Jag har jättehöga förhoppningar på den spelningen.

ANNONS