Tanken är att konsten i projektet Art made this ska ha mångfald och flera olika stilar. Alla ska kunna hitta något de gillar i gatukonstsamlingen.
Tanken är att konsten i projektet Art made this ska ha mångfald och flera olika stilar. Alla ska kunna hitta något de gillar i gatukonstsamlingen.

Gatukonst i flera stilar

Hemma på din gata i stan, där har konsten tagit över. Med projektet Art made this har sju konstnärer åter satt färg på Göteborgs innerstad.

ANNONS
|

Ett ihärdigt regn strilar ner över Göteborgs gator. Det är inte ett optimalt väder för måleri utomhus – men konsten skyr inte för regntunga skyar. Eller ja, Alina Vergnano har faktiskt lite svårt att få färgen att fastna, där hon balanserar på en stege med pensel i handen. På porten på Kyrkogatan skymtar än så länge ett ansikte på dörren, men det ska bli fler.

– Det kommer bli fyra kvinnor som tittar tillbaka på betraktaren. Det händer inte så mycket på den här biten av gatan, folk ser sig inte omkring här, så detta är en inbjudan till den som skyndar förbi att titta upp.

ANNONS

Alina Vergnano är en av konstnärerna i projektet Art made this, och hennes målning är en av sammanlagt sju konstverk som blivit till under de senaste veckorna. Projektet startade redan förra sommaren som ett samarbete mellan fastighetsbolaget Vasakronan och initiativtagaren och kreativa konsulten Ali Davoodi. Då smyckades fyra väggar och dörrar med väggmålningar. I år har projektet vuxit betydligt. Allt som allt ska 28 fasader i Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala målas, och Ali Davoodi har ett konstant lyckorus i kroppen.

– Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att de skulle säga ja ens första året, men det har varit överväldigande respons från samtliga, säger han.

Ali Davoodi tycker att miljön mellan husen ofta är en ganska tråkig plats som behöver göras mer tillåtande.

– Jag ville att alla väggar skulle ligga i centrala stan, eftersom det är en plats som man sällan förknippar med gatukonst. Sen så är det precis som förra året enbart kvinnliga konstnärer – en strategi för att jämna ut balansen i gatukonsten, säger han.

Några kvarter och en tvärgata bort från Alina, på Drottninggatan, står konstnären Amanda Karlsson. På hennes port blir tre män upphängda i rep. Inspirationen kommer ifrån tv-spelsvärlden, och tanken bakom är att de är små marionettdockor som kan lyftas upp och sättas ner på andra sidan husväggen – redo att anfalla Brunnsparken.…

ANNONS

– Jag har valt att måla med olja, trots att mannen i målarbutiken mansplainade mig, och förklarade hur oljefärg fungerar. Men jag har aldrig målat utomhus förut och det är olja jag är trygg med, så det fick bli det. De målade ju väggar med olja på renässansen, och det gick bra.

Både Amanda Karlsson och Alina Vergnano flyttade till Göteborg för att de hade hört att staden var en bra konststad att verka i. Alina från Köpenhamn och Amanda från Berlin. Men trots en bra grogrund kan konstnärskapet vara ett ganska ensamt arbete. Att ta konsten utomhus, bort från studion, gör att man som konstnär interagerar mer med andra människor. Förbipasserande stannar till hos dem båda och berömmer. För Alina, som är en van väggmålare, har det också inneburit att Göteborg har blivit ännu lite mer hennes stad.

– Jag har inte fått chansen att måla så många väggar i Sverige, det var faktiskt konstigt för mig att bo i en stad där jag inte gjort någon publik konst, så det känns jättekul att få sätta min prägel på staden.

Att sätta sin prägel på Göteborg är också det som driver Ali Davoodi. Han vill förändra och har fler planer för Art made this. Än så länge är det mesta hemligt, men till hösten lovar han att det händer fler saker. Under kommande vecka ska alla konstverk vara klara – och så länge inte husen rivs så sitter de kvar.

ANNONS

– Detta är in your face, du kan inte säga att kultur inte fins här. Den finns mitt på din gågata inne i stan.

Gå på egen konstrunda! Här hittar du alla konstnärer från Art made this 2016

Linda Spåman - Vallgatan 16

Alexandra Hedberg - Drottninggatan 42

Amanda Karlsson - Drottninggatan 42

Mimmi Smith - Köpmansgatan 11

Ellen Alström - Kyrkogatan 22

Alina Vergnano - Kyrkogatan 5

Emma Åvall - Folksamhuset

Sammanlagt finns nu 32 konstverk i fyra städer, se alla på #artmadethis på Instagram.

ANNONS