AlunaGeorge: "Oväntade saker kan hända"

Aluna Francis från AlunaGeorge är lika cool som hennes röst är len. Det råder ingen tvekan att hon liksom namnet på en av bandets senaste singlar är In control.

ANNONS

När AlunaGeorge som precis som namnet antyder består av Aluna (Francis) och George (Reid) släppte sitt debutalbum Body music i början av 2013 hade folk lite svårt at tplacera dem. Det var elektronisk musik, men texterna sa något helt annat. I september släpper duon sin andra skiva I remember som är skrivet och inspelat i både USA och i Storbritannien. Redan nu finns två singlar ute I’m in control och den senaste Mean what I mean. Under lördagen spelar bandet också på Stay out West.

Berätta om I remember, kommer man känna igen sig om man lyssnar på Body music?

ANNONS

– Ja, jag och George har fortsatt göra det vi gillar att göra – vilket är att mixa beats med så klassiskt och tidlöst låtskrivande som vi kan. Men vi har vuxit både som människor och musiker sedan förra skivan och därmed blivit bättre på det vi gör. Jag skulle säga att soundet är lite större nu.

I’m in control, handlar om att som kvinna ta kontroll över sin lust och sexualitet, skulle du säga att den generella uppfattningen om hur det ska vara fortfarande är rätt stereotyp?

– Ja absolut. Kvinnor har fortfarande en massa förväntningar på sig för vad som är normalt när det kommer till sex, att man inte får vara för bossy och dominant. Dels är det svårt att ta reda på vad man gillar då, och sen ännu svårare att kommunicera kring det. Man är rädd för att säga något utan att något, vill inte att personen ska bli avtänd. Men det är problematiskt för ibland kan det sitta i ens eget huvud också, så har det varit mycket för mig. Men jag pushade mig själv jättemycket för att våga. Man måste dela med sig av vad man gillar.

Det är inte helt vanligt med en elektronisk du som har den typen av texter?

ANNONS

– Nej det är det verkligen inte. Det har varit svårt för oss att identifieras med en viss genre av den anledningen. Folk har tyckt om musiken men de har inte vetat hur de ska definiera eller beskriva den.

Vad handlar er senaste singel Mean what I mean om?

– Den handlar om det klassiska scenariot där en person med högre status försöker tala om för en vad man vet och inte vet. Underminera en kredibilitet. Men jag har inte skrivit låten ur en negativ vinkel utan snarare är det en hyllning av någon som vet vad den tycker och känner.

Vad kan vi förvänta oss av er spelning på Bananpiren?

– Det blir en bra blandning av låtar som folk känner till och en del låtar som folk inte hört ännu. Och vi är en liveakt, även om det är elektronisk musik så är det väldigt live. Oväntade saker kan hända och saker kan gå fel.

ANNONS