Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kubansk regimkritiker förolyckad - KDU-ordförande med i bilen

En av Kubas mest kända regimkritiker, Oswaldo Paya, har omkommit i en bilolycka. I bilen fanns också Aron Modig som är ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU). Han skadades i olyckan.

– Vi har haft kontakt med Aron men han är ganska svår att nå för tillfället, han mår under omständigheterna bra, säger Kalle Bäck, generalsekreterare i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Aron Modig flyttade till Göteborg 2001 och startade sin politiska bana år 2006, och har studerat på Göteborgs universitet. Han är i Kuba för att träffa en av de mest kända regimkritikerna, Oswaldo Paya.

– Han är där för att visa sitt stöd för demokratirörelsen, säger Kalle Bäck.

I ett sms till Aftonbladet på måndagsmorgonen skriver Aron Modig: "Kvar på sjukhuset. Har ont här och var men mår hyfsat. Mycket olustigt".

Paya och Cepero omkom

Oswaldo Paya och hans kollega Harold Cepero omkom i olyckan. Med i bilen fanns också Angel Carromero Barrios, vice ordförande för det konservativa Partido Populars ungdomsförbund i Spanien, enligt KDU.

Aron Modig och Angel Carromero Barrios befinner sig nu på Carlos Manuel Cespedes-sjukhuset i provinsen Granma.

– Vi försöker hålla kontakt och ambassadören är på väg till sjukhuset, men det kan dröja, säger KDU:s generalsekreterare Kalle Bäck.

Bilen de färdades i uppges ha kolliderat med ett träd på vägen mellan Bayamo och Las Tunas i Granmaprovinsen, 75 mil öster om Havanna på söndagen.

Payas demokratikamp belönades 2002 med Sacharovpriset för mänskliga rättigheter, EU:s mest förnäma pris för människorättskamp, vilket delas ut av EU-parlamentet. Priset har sitt namn efter fysikern Andrej Sacharov som stred för demokratisering av dåvarande Sovjetunionen. Tjeckiens förre president Vaclav Havel nominerade kubanen två gånger till Nobels fredspris. Oswaldo Paya blev 60 år.

– Han var en av de ledande förkämparna för mänskliga rättigheter och demokrati. Det är en tragedi, en förlust för Kubas folk, en förlust för världen, säger utrikesminister Carl Bildt på väg in till ett toppmöte i Bryssel

Nu ska den kubanska polisen undersöka olyckan. Enligt de officiella uppgifterna förlorade bilen kontrollen och kraschade in i ett träd, men Payas dotter Rosa Maria Paya tror att ytterligare ett fordon var inblandat i olyckan, uppger CNN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.