Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Spaniens finansminister Luis de Guindos.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Krycka till lytta spanska banker

Vacklande spanska banker får upp till 100 miljarder euro för att hålla sig upprätta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det historiska stora stödpaketet kom till efter eurogruppens krismöte på lördagen.

I nästan tre timmar höll de 17 euroländernas finansministrar en videokonferens. Uppdraget var att finna en väg till att städa upp Spaniens finansiella sektor, helst så snart som möjligt för att inte påverka det grekiska valet nästa helg.

Spaniens två största banker, BBVA och Banco Santander, är solida. Men landets svaga banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, enligt Internationella valutafonden (IMF).

För att klara omstruktureringar och låneförluster krävs en buffert på 1,5 till 2 gånger så mycket för att övertyga marknaden om bankernas styrka, enligt IMF:s stresstestgrupp.

"Nödlån" känsligt

Efter lördagens krismöte ville den pressade spanske finansministern Luis de Guindos inte nämna ett belopp.

-Det är tillräckligt stort, sade han vid en presskonferens i Madrid på kvällen.

Luis de Guindos var noga med att inte ta ordet "nödlån" i sin mun.

-Stödet kommer att riktas endast till den finansiella sektorn, sade finansministern och menade att paketet ska leda till en ekonomisk återhämtning för världens tolfte största ekonomi, som efter den kraschade bostadsmarknaden 2008 befinner sig i en andra recession.

Det finns ännu inget belopp bestämt för stödpaketet, enligt Financial Times. Men euroländernas finansministrar är beredda att bidra med upp till 100 miljarder euro. Enligt tidningens källor finns inget åtgärdsprogram kopplat till paketet, mer än att Spanien lovar att efterleva det så kallade six-pack, ett lagpaket som ska få euroländerna att förbättra sin budgetdisciplin.

Internationella valutafonden (IMF) kommer inte att bidra med pengar, men får en övervakande roll.

Inte som andra

-Spanien är i grunden positivt till att låna pengar, men vill helst att EU lånar ut pengar direkt till de spanska bankerna i stället för att gå via staten. På så sätt byggs inte statsskulden på och staten behöver inte ställa upp på några hårda besparingskrav, säger Johan Javéus, chefsstrateg på SEB, till TT.

Finland och Nederländerna ska under lördagens överläggningar ha krävt omfattande villkor för att godkänna Spaniens begäran.

Bedömare betonar att Spanien inte är lika illa ute som de tidigare låntagarna Irland, Portugal och Grekland.

-I Grekland, Portugal och Irland hade staten problem och behövde hjälp. I Spanien är problemen koncentrerade till banksektorn, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, till TT. -Om man öronmärker ett lån för bankvärlden kommer omvärlden inte att ställa lika höga krav. Jag tror inte att lånet blir förknippat med nya åtstramningar.

IMF ger stöd

USA välkomnar Spaniens begäran om finansiellt stöd som livlina till riskutsatta banken, rapporterar AFP.

Internationella valutafondens (IMF) chef Christine Lagarde gav också sitt stöd och meddelade att biståndet tycktes vara tillräckligt.

"IMF står redo att, vid inbjudan från eurogruppens medlemmar, stödja implementeringen och övervaka det finansiella stödet genom regelbunden rapportering", säger hon i ett uttalande enligt Reuters.

Den planerade omfattningen på stödet, upp emot 100 miljarder euro, är enligt Lagarde i linje med IMF:s bedömning av de spanska bankernas behov.