Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Här hittades Gadaffi.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kroppen förd till "hemlig ort"

Muammar Gaddafi har avlidit av skador han fick när han greps, uppger en NTC-befälhavare enligt Reuters.

Jublet och firandet var stort bland Libyens forna oppositionella och rebeller runt om i landet på torsdagskvällen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Alla människor strömmade ut från sina hus och firar nu på gatorna, berättade Abdulmejid Ermeli i huvudstaden Tripoli i telefon till TT innan han för ett ögonblick överröstades av en automatkarbin som avfyrades i glädje.

– Det har alltid funnits en skräck för att han skulle göra något, bomba eller göra oss otrygga. Den skräcken är nu borta för alltid, sade Ermeli.

Beskedet om världens mest efterspanade man kom i två omgångar på torsdagseftermiddagen sedan Libyens forna rebeller först rapporterat att kuststaden Sirte till sist fullständigt fallit i deras händer, efter de senaste veckornas strider.

Strax efter klockan 13 berättades att Gaddafi hade gripits, allvarligt skadad, bland annat skjuten i båda benen.

Drygt en halvtimme därefter talade Abdel Majid Mlegta, en av NTC:s främsta talesmän, med nyhetsbyrån Reuters.

– Han hade också träffats i huvudet. Det sköts en hel del mot hans grupp och han dödades, sade Mlegta.


Exakt hur allt gick till var fortfarande inte helt utrett på kvällen. Nato bekräftade att fordon tillhörande Gaddafi-lojala styrkor beskjutits nära Sirte av Nato-flyg under dagen. NTC-styrkor som varit med om striderna avfärdade dock bestämt att diktatorn dödats på det sättet. I stället ska "kungarnas kung" ha hittats under genomsökning av staden.

– De hittade honom inne i ett stort rör, sade Fathi Bashagha, rådstalesman i Misrata, på telefon till TT.

– Han var där med några vakter, de sköt på varandra och Gaddafi skadades.

Enligt Bashagha, som själv var i Sirte med NTC-styrkorna, dog sedan Gaddafi i en ambulans.

Stort firande

Dödsbudet mottogs med ett intensivt firande bland de forna rebellerna, med tutande bilar och båtar i huvudstaden Tripoli och livlig skottlossning i luften. Senare kom fler officiella bekräftelser.

– Det är ett historiskt tillfälle. Det är slutet för tyranniet och diktaturen. Gaddafi har mött sitt öde, sade NTC-talesmannen Abdel Hafez Ghoga till AFP.

Utöver Gaddafi ska även sonen Mutassim ha dödats, liksom försvarsministern Abu Bakr Yunis Jabir. Talesmannen Musa Ibrahim och underrättelsechefen Abdullah al-Senussi ska ha gripits.

Gaddafis kropp fördes till Misrata och placerades tills vidare i en moské. Snart spreds såväl fotografier på den döde som en skakig film där den blodiga kroppen togs om hand. NTC uppgav senare att de avsåg begrava Gaddafi på "hemlig plats".

Även i Sverige hördes jubel.

– Vi är mycket, mycket glada i dag. I morgon ställer vi till med fest på Sergels torg. Det har varit 42 svåra år i Libyen, sade Abd al-Hakim al-Mbrook al-Seref, ordförande i Libyska föreningen i Stockholm, till TT.

– Det är en seger för det libyska folket som reste sig mot detta, en seger för alla oss som trodde på ett världssamfund som reagerade, och det är en seger för alla de svenskar som varit med och gjort detta möjligt i en viktig insats, sade statsminister Fredrik Reinfeldt, främst syftande på gripandet.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi konstaterade kort och gott att kriget i Libyen "nu är över".

– Sic transit gloria mundi (Så förgår all världens härlighet), sade Berlusconi enligt nyhetsbyrån Ansa.

"Skräcken är borta"

När nyheten om Gaddafis död nådde Tripoliområdet Suq ul-Juma utbröt ett massivt firande, säger en boende i området till TT. Smällarna från skarpa skott blandades med glada utrop när Tripoliborna gav sig ut på gatorna.

– Alla människor strömmade ut från sina hus och firar nu på gatorna, säger Abdulmejid Ermeli i telefon innan han för ett ögonblick överröstas av en automatkarbin som avfyras i glädje.

Beskedet kom som en överraskning. Vilda spekulationer om Gaddafis öde har avlöst varandra, men hotet om den avsatte överstens revansch skrämde fortfarande. Många har fruktat att Gaddafi skulle lyckas hålla sig undan och som en hämndlysten vålnad slå från kulisserna. Med Gaddafi på fri fot hade det varit svårt att återgå till vardagen.

– Det hade alltid funnits en skräck för att han skulle göra något, bomba eller göra oss otrygga, säger Abdulmejid.

– Den skräcken är nu borta för alltid.

Bland de firande finns även Gaddafis forna anhängare och även om de glada minerna kanske inte är helt uppriktiga ser Abdulmejid dem som ett tecken på att gamla lojalister accepterat läget. Nu börjar vägen mot försoning, Abdulmejid tror att även forna regimvänner kommer att accepteras.

– Jag tror att de kommer att förlåtas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.