Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kronér mest västsvensk

Lasse Kronér är den person som svenskarna mest förknippar med Västsverige, enligt en ny undersökning från Handelskammaren.

Men bara en av 20 i topp är kvinna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mediekändisen Lasse Kronér personifierar Göteborg och Västsverige. Tvåa på listan är Leif Loket Olsson och trea är Glenn Hysén. Lotta Engberg är enda kvinnan bland de 20 mest kända västsvenskarna. Tre av personerna på listan är avlidna män. Där finns också påhittade figurer som Kal och förnamnet Glenn.


"Inte hänt mycket"
Denna goagubbedominans säger mycket om bilden av Västsverige, enligt Handelskammarens vd Johan Trouvé som hade önskat sig näringslivsföreträdare i topp, gärna från kreativa näringar, fler kvinnor och många betydligt yngre människor.

– Det har inte hänt mycket sedan vi gjorde en liknande undersökning för fem år sedan. Fortfarande är Pehr G Gyllenhammar den näringslivsföreträdare som nämns i samband med Västsverige.

– Vi måste prata om Västsverige på ett annat sätt och lyfta fram kreativa näringar och människor.

Tusen personer

Handelskammaren har låtit undersökningsföretaget Yougov ställa frågor till en tusen personer stor webbpanel.

Även frågan om vad man förknippar Västsverige med ställdes. Det är en positiv bild, där havet, Göteborg, Bohuslän, Liseberg och faktiskt sol är begrepp som ligger långt upp på listan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.