Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kritiken växer mot barnutvisning

Upprördheten växer mot beslutet att utvisa tvååriga flickan Haddile till Frankrike. Nu vill en majoritet i riksdagen se lättnader i lagen för att undvika liknande situationer. Men samarbetet inom Alliansen kan hindra en lagändring.

Ett antal riksdagspartier är också kritiska mot den regel som säger att det i flickans fall krävs "synnerligen ömmande omständigheter" för att hon ska få stanna.

-Begreppet synnerligen ömmande omständigheter är något som tolkas alldeles för snävt, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm.

Vänsterpartiet riktar stark kritik mot regeringen för att lagen inte redan har ändrats. Christina Höj Larsen (V), flyktingpolitisk talesperson, säger att partiet flera gånger har motionerat om ändringar, men då enbart fått stöd av S.

-Regeringen, numera tillsammans med Miljöpartiet, säger gång på gång nej till helt rimliga och nödvändiga ändringar. Så länge de gör det har de ansvaret för varenda unge.

KD och FP vill se en lättnad av reglerna för barn, medan de tre rödgröna partier vill se en ändring som gäller alla personer. C och SD håller dörrarna öppna. Men regeringssamarbetet är ett hinder på vägen.

Bland annat har MP på grund av sin migrationspolitiska uppgörelse med Alliansregeringen röstat mot ett liknande förslag. Det handlar enligt Maria Ferm om att prioritera formellt inflytande och det är den fortsatta linjen.

-Annars är det bara plakatpolitik som inte betyder någonting. Det är mycket viktigare för oss att åstadkomma något på riktigt än att bara säga rätt saker utan att det blir verklighet, säger Ferm.

Men även MP, som säger sig vara för en lagändring, kritiseras av V. Skälet är att MP tidigare har röstat mot en ändring av begreppet. Enligt Maria Ferm beror det på att MP tvingats kompromissa inom partiets migrationspolitiska uppgörelse med regeringen.

Partiet har ett ansvar att prioritera formellt inflytande, säger hon.

-Annars är det bara en plakatpolitik som inte betyder någonting. Det är mycket viktigare för oss att åstadkomma något på riktigt än att bara säga rätt saker utan att det blir verklighet, säger Ferm.