Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kritik mot vinklubbs reklam

"Flaska på köpet", "Mellandagsrea" eller "Hösten är här!". Det passar sig inte i vinreklam.

Konsumentverket riktar skarp kritik mot Australian Wine Club. Men företaget vill inte ändra sin marknadsföring.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Reklam för alkohol får, enligt lag, inte uppmana till drickande. Den ska vara måttfull och bara innehålla saklig information om produkten.

I nätbutiken Australian Wine Club kan kunderna beställa vin för hemleverans och abonnera på vinlådor. Marknadsföringen har flera gånger gått över gränsen för vad som är tillåtet, enligt Konsumentverket.

– Den uppfyller inte kraven på särskild måttlighet i svensk alkohollagstiftning. Man anspelar på årstider, att det är rea, gratis frakt och en flaska på köpet, säger Rickard Faivre, jurist på Konsumentverket.

"Jättebra"

Ett företag får inte framställa högtider och årstider som bra tillfällen att dricka alkohol, vilket Australian Wine Club gjort flera gånger. Dessutom erbjuds bland annat vinglas på köpet, 20 procent rabatt och en extra flaska kostnadsfritt.

– Allt det här väcker en känsla av att det är ett särskilt erbjudande och det uppmanar till köp, säger Faivre.

Mark Majzner, vd för Antipodes Premium Wines som äger Australian Wine Club, påpekar att de flesta av Konsumentverkets exempel är mejlutskick som vänder sig till dem som redan är medlemmar.

– Det handlar om direktmarknadsföring mot våra kunder som redan har samtyckt till att få mejl och gått med i vår klubb. Det är knappast samma sak som att göra reklam för whiskey i kanal 5, säger han.

Går till domstol

Utöver en annons i Dagens Industri som, enligt Majzner, "inte ska upprepas" kommer företaget att fortsätta med samma typ av marknadsföring.

Det här är första gången Konsumentverket kritiserar en av de många vinklubbarnas reklam. Inom drygt två veckor måste Antipodes komma in med ett svar på kritiken.

– Säger de att de inte delar vår inställning då går vi till marknadsdomstolen, säger Faivre, som gärna ser att domstolen fastslår vad som ska gälla.

I november anmälde nykterhetsorganisationen IOGT-NTO tio nätföretag som säljer alkohol för brott mot alkohollagen. Ärendet som rör skatter har avskrivits, men fortfarande finns inget beslut om övriga punkter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.