Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

- Jag slutar på egen begäran, säger Debatts programledare Kristina Hedberg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kristina Hedberg lämnar Debatt

På torsdagskvällen gör hon sin sista sändning. Kristina Hedberg lämnar Debatt.

Kristina Hedberg lämnar SVT:s Debatt efter hundra program. Där har hon verkat som programledare sedan 2013, då hon tog över efter Belinda Olsson. Vem som efterträder Hedberg som programledare för det både hyllade och skarpt kritiserade debattprogrammet är ännu inte bestämt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det har varit jätteroligt att jobba med opinionsjournalistik på det här sättet. Jag kommer att sakna min redaktion och all energi som finns i programmet, säger Kristina Hedberg när GP får en pratstund med henne i sminket inför allra sista sändningen.

Vad gör du härnäst?

– Nu ska jag återgå till att göra intervjuer och reportage ur ett mer journalistiskt perspektiv. Jag är mer grundad i reporterrollen, och nu vill jag intervjua folk igen.

Journalisten Kristina Hedberg kom till Debatt med mångårig erfarenhet som radiojournalist men också med erfarenhet från SVT:s Uppdrag granskning och som programledare för intervjuprogrammet Min sanning.

Blir det nya avsnitt av Min sanning nu?

– Nej, exakt vad det blir är inte klart än. Men jag längtar efter att inte längre stå i frontlinjen med den slags offentlighet som det innebär på Debatt. Det blir skönt att lämna rampljuset och slippa pressen på sig att vara kärnfrisk varje torsdag ... Programledarjobbet är inte som andra jobb, där du kan få en ersättare om du blir sjuk. Nu längtar jag efter rejält journalistiskt fotarbete igen, och jag slutar på egen begäran. Jag tar gärna ett kliv tillbaka.

Vad kommer du att sakna mest med Debatt?

– Allt underbart som jag förknippar med direktsändningarna, och den energin som finns i Debatt. Allt är möjligt under de där tre kvarten. Det är inget regisserat program. Sedan kommer jag att sakna redaktionen och hela mitt team, vårt samarbete, hur allt kokar här varje torsdag. Det är helt fantastiskt! Den som tar över får en fantastisk redaktion att luta sig mot.

I en farväl-artikel i Aftonbladet skriver Kristina Hedberg om vikten av att ha kvar ett program som Debatt, som "varje vecka drar rekordmånga tittare", är "folkligt" och bidrar till att ena ett samhälle med ökande klyftor genom att låta "”många olika människor komma till tals”.

Debatt har direktsänts från tv-huset i Göteborg sedan starten 2001, med ett uppehåll mellan 2006 och 2008.

Det finns enligt Kristina Hedberg inga planer på att lägga ner programmet, utan det kommer att fortsätta sändas i höst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.