Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kristendomen ska dominera i skolan

Skolverket ville att alla religioner skulle bli mer jämställda i religionsundervisningen. Men det tycker inte regeringen, som kör över Skolverket och slår fast att kristendomen ska behålla sin särställning.

-Skolverkets uppfattning är fortfarande att alla de fem stora världsreligionerna ska behandlas lika, och därför kör regeringen nu över myndigheten, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till Svenska Dagbladet.

Förra året fick Skolverket i uppdrag att ta fram nya kursplaner för grundskolans alla ämnen. För religionsundervisningen föreslog myndigheten att texter som kristendomens särställning skulle strykas och att alla religioner skulle jämställas i undervisningen.

Förslaget fick hård kritik när det presenterades i våras, bland annat av Jan Björklund. Skolverket gjorde då vissa ändringar, men det räckte tydligen inte.

I torsdags klubbade regeringen den kursplanen som ska införas hösten 2011. Och där kör regeringen över Skolverket och slår fast att kristendomen ska behålla sin särställning i religionsundervisningen.

-Det handlar inte om att den kristna religionen är bättre än någon annan, utan det här beror på det enorma inflytande som just kristendomen har haft i vårt land, och fortfarande har i vår del av världen, säger Jan Björklund till Svenska Dagbladet.