Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lyxig entré. Anna–Greta Johansson trivs bra på Åsa äldreboende. Önskebrunnen är populär både bland de äldre och besökare, berättar koordinatorn Susanne Gjösti och konstnären Helena Blomljus.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kristallkronor lyser upp på äldreboendet

"Det ska vara wow att leva in i det sista". Så tänker konstnären Helena Blomljus som skapat en vacker miljö på Åsa äldreboende. Glittrande kristallkronor och skimrande önskebrunn hör till inredningen.

När Åsa äldreboende skulle byggas ut och renoveras anlitade det kommunala bostadsbolaget Helena Blomljus i Frillesås. Hon är en etablerad konstnär och har bland annat haft utställningar i New York, men kände till slut att hon ville arbeta mer på hemmaplan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Min pappa började bli gammal och jag ville också göra något meningsfullt.

Uppdraget för Eksta passade henne därför perfekt. Helena Blomljus ambition var att skapa en konstnärlig helhet och sätta guldkant på tillvaron för de äldre. I taken hänger nu 120 kristallkronor och i entrén möts besökarna av en önskebrunn och en skål fylld av mynt från olika delar av världen. Lugn musik hörs också från ett integrerat ljudsystem.

Helena Blomljus har även återanvänt material som slängts under ombyggnaden och förvandlat det till färggranna skulpturer.

– Jag hittade ett flera meter långt rör som jag gjorde om till ett önsketräd där man kan lägga i lappar. Kan man inte skriva går det att prata i en guldfärgad telefon.

Helena Blomljus återkommer ofta till att det går att göra stor skillnad med små medel.

– Kristallkronor kostar inte så mycket mer än andra lampor, men för de äldre kan de vara en viktig symbol som påminner om lite lyx från deras barndomshem.

I arbetet på Åsa äldreboende har Helena Blomljus haft nära samarbete med personal och även fått med boende och anhöriga. Hon påpekar vikten av att alla inblandade är delaktiga.

Susanne Gjösti, koordinator på äldreboendet, håller med.

– Det är en glädje att gå till jobbet när det är så fint. Både personal och de äldre här är väldigt stolta.

Siktet är inställt på att bli Kungsbackas och kanske även Sveriges bästa äldreboende. Förutom en trivsam miljö erbjuds många aktiviteter, som bingo, sittgymnastik, högläsning och utomhusvistelse. Dessutom bjuds det på hotellfrukost en gång i månaden då personalen dukar med linnedukar och levande ljus. Ett spa är också på gång.

Helena Blomljus hoppas att hon ska få genomföra liknande projekt på alla kommunala äldreboenden i Kungsbacka. Men det handlar inte om fler kristallkronor, i stället vill hon hitta nya koncept.

– Man måste se vad varje boende har för själ. Men jag vill gärna ta tillvara på Åsamodellen och det samarbete vi haft här.

Men näst på tur står något helt annat. Helena Blomljus ska, på uppdrag av organisation The perfect world foundation, måla en stor elefant i glasfiber. Och det kommer hon att göra på Åsa äldreboende. Den ska sedan ställas ut på Hotel Gothia Towers i sommar och syftet är att rädda hotade elefanter.

– Det blir också något meningsfullt och det känns fantastiskt att få med de äldre.

Fakta: Ombyggnaden av Åsa äldreboende

Ombyggnaden omfattar en nybyggd del och en renoverad del.

Första delen invigdes i november förra året och hela boendet beräknas stå klart i höst.

Det kommer då innehålla 60 lägenheter, varav tre där man kan bo som par.

Budgeten för projektet är 150 miljoner kronor.