Tre polisanmälningar efter iranskt val i Göteborg

Under fredagen kunde iranier i Göteborg rösta i presidentvalet. Utanför lokalen samlades omkring 100 regimkritiker för att demonstrera. Polisen har upprättat flera anmälningar, däribland en incident där en kvinnlig demonstrant blev örfilad av en röstare.

ANNONS
|

Under fredagen upprättade den iranska regimen en temporär vallokal på en adress i Kviberg, där iranska medborgare kunde avlägga sina röster i det iranska presidentvalet.

På platsen hade ett hundratal regimkritiska demonstranter samlats för att protestera mot omröstningen och de som valde att rösta, vilket enligt uppgifter till GP rörde sig om 30-40 personer.

Även polisen var på plats under dagen och totalt har tre polisanmälningar upprättats i samband med händelser vid vallokalen.

Vid halv elva-tiden tilldelade en av röstarna en kvinnlig demonstrant en örfil. Kvinnan fick vård på plats, men det finns inga uppgifter om att hon behövde föras till sjukhus.

ANNONS

– Vi hanterar det som ett misshandelsärende och en anmälan är upprättad, säger Fredrik Svedemyr.

Ett videoklipp som GP har tagit del av visar hur en medelålders man ger en örfil och senare blir ivägförd från platsen av poliser.

Anmälan om olaga hot

Vid 18-tiden inträffade en händelse som har renderat i en anmälan om olaga hot.

– En av de personer som hade röstat skulle köra iväg från platsen i sin bil, och då gjorde han en sväng och stannade. Ett antal personer kände sig hotade av detta. Men den här personen var aldrig i närheten av dem, säger Fredrik Svedemyr.

Polisen har också upprättat en anmälan gällande brott mot ordningslagen. Demonstranterna, som tillhörde en mängd olika regimkritiska organisationer, hade inget tillstånd för demonstrationen.

– Att demonstrera är grundlagsskyddat, oavsett om du har tillstånd eller inte. Men i detta fall fanns det inget tillstånd och vi kommer nu att försöka identifiera om det finns någon arrangör som står bakom demonstrationen, säger Fredrik Svedemyr.

Ny iransk president vald

Det iranska presidentvalet är extrainsatt efter att den tidigare presidenten, Ebrahim Raisi, omkom i en helikopterolycka i maj i år. Enligt iranska uppgifter var det endast 40 procents valdeltagande i presidentvalets första omgång, vilket är det sämsta valdeltagandet sedan revolutionen 1979.

ANNONS

På lördagen stod det klart att Masoud Pezeshkian, som brukar beskrivas som ”reformistisk”, vann med drygt 17 miljoner röster, jämfört med den ultrakonservative Saeed Jalili, som fick drygt 13 miljoner röster.

Iran är en islamisk republik, och i praktiken en religiös diktatur. Även om presidenten är folkvald, väljs kandidaterna ut av Väktarrådet, som är en icke-folkvald institution, som består av sex troslärda mullor och sex jurister.

LÄS MER:Putin och Xi gratulerar Irans nye president

LÄS MER:Hamid Noury – bödel och familjefar

LÄS MER:Johan Floderus berättar om fångenskapen i Iran

LÄS MER:Så kan Irans riggade val ge diktatorn besvär

ANNONS