I Tina Robertssons fall handlar det om vad hon tvingades genomlida som fosterbarn hos en familj i Nässjö. Tina utsattes bland annat för sexuella övergrepp av sin sin styvfar, och har därför stämt Nässjö kommun för den bristande tillsynen på 300 000 kronor.
Och hon är inte ensam. Advokat Monica Crusner har samlat över 300 före detta fosterhemsbarn som alla kräver skadestånd för sina förlorade barndomar. Totalt handlar det om krav på omkring 100 miljoner kronor.
En mängd kommuner har stämts, men argumenterat för att fallen – som ofta ligger långt bak i tiden – är preskriberade. I Tinas fall handlar det om åren 1972 till 1974, och det är just preskriptionstiden som Högsta Domstolen nu prövat.
Deras slutsats är att Tina Robertssons skadeståndsfordran är preskriberad. Hon kan därmed inte längre kräva Nässjö kommun på skadestånd.
”Eftersom preskriptionsavbrott inte har skett och talan väckts först i december 2021, är fordringen preskriberad och kan inte längre krävas ut” skriver HD i sin dom.
Man gör därmed samma bedömning som tingsrätten och hovrätten tidigare gjort. Och Tina Robertsson säger sig inte vara helt förvånad över utfallet.
– Jag var ganska inställd på att det skulle bli så här. Så jag är inte så besviken. Jag tänkte att de inte skulle våga ge mig rätt. I och med att vi är så många så tror jag rent ut sagt att de duckar. De vill inte lyfta det här. Det är så jag upplever det. Man vill inte ta i frågan, säger hon.
”Skulle få enorma konsekvenser”
Domen är vägledande och kan därmed appliceras på de hundratals liknande ärenden som pågår runt om i Sverige. Advokat Monica Crusner döljer inte sitt missnöje med dagens dom i HD.
– Vi är besvikna såklart. Vi tycker att det här är riktigt sorgligt och att Högsta domstolen gör det lätt för sig, säger hon och fortsätter:
– Vi upplever att den här domen är politisk. Det är ju väldigt många före detta barn som är berörda, och det skulle få enorma konsekvenser om vi hade vunnit.
Domen betyder dock inte att Tina Robertssons och de andra före detta fosterbarnens kamp är över. För nu tas fallet vidare till Europa-domstolen, och Monica Crusner räknar med ett annat utfall där.
– Ja, det har ju inte funnits några möjligheter för de här klienterna att vinna framgång, för det finns inget rättsmedel för det här i Sverige, säger hon.
HD hävdar dock att det enligt Europadomstolen sedan 2009 funnits en princip i svensk rätt om att skadestånd kan dömas ut för konventionsöverträdelse. Och att preskriptionstiden därför ska räknas från just 2009. Därmed gick preskriptionstiden ut tio år senare – 2019 – medan Tina Robertsson väckte sin talan först 2021.
Men Tina Robertsson är redo att fortsätta sin segdragna kamp för upprättelse och ersättning.
– Ja, det är inga problem. Det är bara nästa steg som gäller. Men när det blir har jag ingen aning om, säger hon.
LÄS MER:Tina kan få upprättelse i Högsta domstolen
LÄS MER:De berättar om barndomens helvete – kräver miljoner av samhället