Svensk man har dömts till döden i Irak

En svensk man har dömts till döden i Irak. Det bekräftar irakiska myndigheter, enligt svenska utrikesdepartementet.
Ytterligare två svenska medborgare är häktade för inblandning i mordet på en gängkriminell man.

ANNONS
|

"Det finns uppgift om att ytterligare en eller två svenskar ska ha fått samma straff. Dessa uppgifter har inte kunnat bekräftas", skriver UD:s pressjour till TT.

Utrikesminister Tobias Billström meddelade tidigare under torsdagen att Iraks toppdiplomat i Stockholm kallats upp till UD.

"Vid mötet framfördes Sveriges protester mot att svenskar i Irak dömts till döden och krav på att dödsstraff inte ska verkställas", säger Billström i ett skriftligt uttalande.

Han konstaterade samtidigt att mycket fortfarande är oklart. Ett av syftena med att kalla upp Iraks chargé d’affaires var att begära klarhet om uppgifterna om ytterligare domar, skriver UD:s pressjour.

"Även om mycket fortfarande är oklart är det en allvarlig situation. Sveriges och EU:s hållning när det gäller dödsstraff är mycket tydlig. Vi fördömer tillämpningen av dödsstraffet. Vi motsätter oss det alltid, överallt och oavsett omständigheter", säger Billström.

ANNONS

Statsministern: ”Motståndare till dödsstraff”

De tre männen har suttit häktade i Irak efter mordet på en man som tidigare haft en hög position i det kriminella Foxtrotnätverket.

Mannen sköts ihjäl i Bagdad i Irak den 8 januari i år. I samband med mordet spreds bilder på sociala medier av vad som sades föreställa när den tidigare gängtoppen blev skjuten i en bil. Mannen ska ha lämnat Foxtrotnätverket för att starta ett eget gäng, enligt uppgifter till SVT i januari i år.

När Aftonbladet publicerade de första uppgifterna om domen kommenterade statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff:

– Vi har bara medieuppgifter än så länge. Vi vet inte om det är korrekt, vi vet inte vad de i så fall skulle ha dömts för, vi vet att vi är bestämda motståndare till dödsstraff. Sverige känner alltid ansvar för svenska medborgare så vi kommer självklart undersöka den saken vidare, säger han enligt Expressen.

LÄS MER:Uppgifter: Tidigare Foxtrot-topp mördad i Irak

LÄS MER:Tre gripna i Irak efter misstänkt gängmord

ANNONS