En studerande på polisutbildningen. Bilden är en arkivbild.
En studerande på polisutbildningen. Bilden är en arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Polisstudent uppges ha haft kärleksrelation med ”Jordgubben”

En student på Polishögskolan hade en kärleksrelation med gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo, uppger DN.
Kvinnan ska ha tvingats sluta på utbildningen av säkerhetsskäl, men först efter att hon utbildats i polisens arbetsmetoder.

ANNONS
|

En kvinna ska ha haft en relation med gängledaren Ismail Abdo, även känd som ”Jordgubben”, samtidigt som hon studerade på Polishögskolan. Det skriver Dagens Nyheter som i flera delar har granskat hur kriminella infiltrerar polisen bland annat genom att ingå kärleksförhållanden med poliser.

Tidningen har inga uppgifter om kvinnan sökte till polisutbildningen av fri vilja eller i maskopi med kriminella, men skriver att hon hemlighöll relationen.

Det var först efter att hon genomfört nästan hela utbildningen och var nära examen som hon stängdes av. Då hade hon redan utbildats i polisens arbetsmetoder.

Tvingades sluta av säkerhetsskäl

Kvinnan är inte dömd för något grovt brott, men enligt Ari Stenman, chef vid Polismyndighetens säkerhetsavdelning, ser ändå att det finns potentiella risker.

ANNONS

– Så snart man har börjat studera får man tillgång till polisens metoder och verktyg, och kan därför skada polisen på olika sätt, säger han till Dagens Nyheter.

En annan kvinna i samma granskning uppges ha planterats på Polishögskolan av gängkriminella. Även hon tvingades sluta av säkerhetsskäl i slutet av sin utbildning.

När kvinnorna studerade på Polishögskolan framgår inte i DN:s granskning.

Ismail Abdo var tidigare en av Rawa ”Den kurdiska räven” Majids närmaste män, enligt flera medier. I dag är Abdo en av Sveriges mest eftersökta brottslingar.

514 misstänkta läckor sedan 2018

Enligt DN:s granskning har kriminella värvat polisanställda för att få dem att förvarna om tillslag, ge information om hur polisen jobbar och för att läcka sekretessbelagda uppgifter.

Minst 30 polisanställda uppges ha pekats ut som säkerhetsrisker och därefter tvingats sluta eller sagt upp sig själva. Vidare ska det ha gjorts 514 anmälningar om misstänkta läckor sedan 2018. I 14 fall finns starka skäl, och i flera fall domar, som visar att hemliga uppgifter har läckt från polisanställda till den grova organiserade brottsligheten.

Förutom att ingå kärleksrelationer uppges kriminella även värva polisanställda genom att leta sårbarheter som de kan ha som hållhake eller utnyttja påtryckningar på familjemedlemmar som jobbar på myndigheten.

ANNONS

LÄS MER:30 000 kriminella – så blev Sverige gängens krigszon

LÄS MER:Hon levererade mordvapnet som dödade gängtoppens mamma

LÄS MER:T-falangen – nätverket som sätter skräck i Göteborg

ANNONS