Polis allvarligt skadad efter insats i Jönköping

En polis vårdas med allvarliga skador efter en insats i ett skogsområde i Jönköping, där polisen konfronterat en man som gick runt med ett vasst tillhygge.
Mannen med tillhygget blev skjuten av en annan polis och är också allvarligt skadad.
– Våra tankar går till kollegan, anhöriga och våra övriga kollegor, säger rikspolischef Petra Lundh i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det var strax innan klockan 12 som polisen larmades till området Österängen i Jönköping. Orsaken var att en man i en bostad hade skrikit och agerat upprört, mannen visade enligt polisen upp tecken på psykisk ohälsa.

När polisen kom till platsen hade mannen lämnat bostaden med ett vasst tillhygge och tagit sig till ett skogsområde mellan Huskvarna och Jönköping.

– När patrullen kommer till platsen för att kontrollera mannen lämnar han bostaden med någon typ av tillhygge och går till ett skogsområde i närheten, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver till TT.

Oklart vilken typ av tillhygge

När polisen kom i kontakt med mannen i skogen uppstod en tumultartad situation och en polis skadades. En annan polis avlossade då sitt tjänstevapen och träffade gärningsmannen.

ANNONS

Polisen vill inte svara på hur många skott som avlossades eller vilken typ av tillhygge som mannen var beväpnad med.

– Vi har nog en ganska bra bild av vad det var för tillhygge, men med tanke på förundersökning och så vidare så håller vi lite på det. När vi säger tillhygge är det ju många gånger en kniv, men det kan också vara en vässad skruvmejsel till exempel, så det är ett föremål av den typen, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson hos polisen.

Enligt uppgifter till TV4 ska gärningsmannen ha använt någon typ av svärd.

– Det är ingenting jag kan kommentera. Vi vill ogärna påverka vittnesuppgifterna, säger Erik Creutz, vakthavande befäl på polisen.

När gärningsmannen greps säkrade polisen även ett skjutvapen på honom, vilket ledde till att han även är misstänkt för grovt vapenbrott.

Polisen gjorde husrannsakan i den misstänkte mannens bostad på söndagen.
Polisen gjorde husrannsakan i den misstänkte mannens bostad på söndagen. Bild: Mattias Landström

Gjort husrannsakan i den misstänktes bostad

Polisen har bland annat använt sig av drönare och hundar för att undersöka skogsområdet. Den misstänkte mannen kommer att genomgå en så kallad kroppsbesiktning, alltså en provtagning för att ta reda på om han varit påverkad av något. Dessutom har polisen letat igenom den misstänkte mannens bostad.

– Vi har gjort en husrannsakan i misstänkts bostad och se vad vi kan lära oss av den platsen, säger Gustavsson.

ANNONS

Har ni hittat något av intresse i bostaden?

– Det vet jag inte, i nuläget är det inget som kommit till mig.

Både gärningsmannen och polisen har förts med ambulans till sjukhus. Enligt initiala uppgifter var de båda vakna och talbara, men regionens presstjänst uppdaterade senare uppgifterna och meddelade att en person är livshotande skadad och en allvarligt skadad.

Polischef: ”Kämpar för sitt liv”

– Våra tankar går såklart till honom och till hans nära och kära i denna svåra stund, säger Johnny Gustavsson.

Under söndagskvällen gick polisen ut med en skrivelse på sin hemsida. I pressmeddelandet beskrivs läget för den skadade polisen som ”ovisst” och flera polischefer kommenterar det inträffade.

– Det här är en väldigt allvarlig situation och vi är många som känner oss påverkade av vad som har hänt. Det är en kollega som kämpar för sitt liv efter att ha blivit attackerad när han utför sitt samhällsviktiga arbete. Krisstöd ges nu samtidigt som vi också lägger stor vikt vid att förundersökningen ska ske på ett bra sätt, säger Kristoffer Axell, chef i lokalpolisområde Södra Vätterbygden.

– En av våra poliser har gått till jobbet i morse och vi vet inte i nuläget om han kommer hem igen. Våld mot våra medarbetare är helt oacceptabelt. Vi kommer kraftsamla för att hantera det inträffade tillsammans i regionen, säger Malena Grann, chef för polisregion Öst, i pressmeddelandet.

ANNONS

– Våra tankar går till kollegan, anhöriga och våra övriga kollegor, säger rikspolischef Petra Lundh.

Även justitieminister Gunnar Strömmer (M) har kommenterat händelsen, till SVT Jönköping säger han så här:

– Jag har fått de här uppgifterna också, det är naturligtvis oerhört allvarligt när en polis skadas i tjänsten.

Opererades under kvällen

Strax före klockan 20 på söndagskvällen var tillståndet för den skadade polismannen kritiskt, uppger Camilla Larsson, vakthavande befäl i polisregion Öst.

– Han opereras nu. Enligt vad jag hört kommer gärningsmannen att opereras senare under kvällen. Av förklarliga skäl är ingen av dem hörda än, säger Camilla Larsson.

På måndagsförmiddagen hade polismannens skadeläge stabiliserats något, men beskrivs fortfarande som allvarligt.

För den misstänkte mannen var tillståndet oförändrat.

– Han är anhållen och vårdas på sjukhus under bevakning. Han har allvarliga skador, men inte livshotande, säger Erik Creutz, vakthavande befäl på polisen.

ANNONS