Bilverkstad var knarkcentral – hittades via GPS

En man stoppades vid Öresundsbron med drygt 70 kilo cannabis i sin skåpbil. På en GPS hade han skrivit in adressen till en bilverkstad i ett villasamhälle i Göteborgs kommun.
När tullen gjorde en razzia, påträffades lika mycket knark även där. Men ägaren till firman hann att fly utomlands.
Tysk polis grep honom efter fyra månader och nu har domen meddelats.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Var först med det senaste från GP Krim

Från brott till begravning – GP:s krimjournalistik är bredare än någonsin.

Från Breaking news till initierat reportage, missa aldrig en nyhet.

Följ Brott och straff och få en pushnotis direkt när en ny artikel dyker upp.

Den 25 juni i fjol plockades en 44-årig man, hemmahörande på Balkanhalvön, ut för kontroll vid tullstationen Lernacken. I fordonet påträffades 71,3 kilo cannabis.

– Jag tänkte hälsa på min dotter som fyller år. Någon har lagt kartongerna i min bil utan min vetskap. Jag tror det har samband med de hot som jag blivit utsatt för i min roll som ordförande i en fotbollsklubb, hävdade smugglaren.

Hovrätten i Skåne trodde inte alls på den förklaringen utan dömde honom nyligen till fem års fängelse för inblandning i narkotikahanteringen.

Gömma i fläktrum

Vem som möjligen skulle ha den omfattande leveransen framgick av GPS-navigatorn. Den pekade ut en potentiell mottagare, en 45-årig man som drev en bilverkstad med däckmagasinering i Göteborg.

ANNONS

Efter beslaget i Malmö åkte tullkriminalen dit i rasande fart. I ett fläktrum på ovanvåningen låg fem flyttlådor, inköpta på Biltema.

Dessa innehöll 69,1 kilo vakuumförpackad narkotika av samma ursprung. Gatuvärdet uppskattas till runt sju miljoner kronor.

Under husrannsakan aktiverades ett larm och efter en kvart dök det upp tre män i en Audi.

Avbröt efterföljandet

När de fick syn på en tulltjänsteman, som stod utanför fastigheten och var lätt att identifiera genom sin klädsel, vände bilen och drog iväg.

– Vi inledde ett efterföljande men vi avbröt på grund av alltför vårdslös körning från deras sida, rapporterade en av de tullanställda.

Efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats greps dock 45-åringen i slutet av oktober i Tyskland. Han utlämnades i december. De övriga två i Audin har aldrig kunnat identifieras.

Kamera i lokalen

Enligt tingsrätten anses det klarlagt att mannen, samma dag som införseln i Malmö, köpte nya kartonger och en köksvåg på Biltema i Sisjön (vilket framgår av övervakningsfilm).

Vid tidigare tillfälle ska han, enligt rätten, ha packat befintlig narkotika på sin lokal och då tejpat ihop liknade pappersboxar.

Bilder från mannens egen kamera på arbetsplatsen har också använts som bevisning i förundersökningen.

– Jag var bara i verkstaden för att gå igenom att allting fanns på plats inför arbetsveckan, sa han själv under förhandlingen.

ANNONS

Han påstår i förhör att det är flera personer som haft koder och nycklar till företaget och att portarna emellanåt stått öppna.

Livstids utvisning

Förhörsledaren: Hur har cirka 70 kilo narkotika hamnat i ett utrymme inne i din företagslokal?

– Det kan jag inte svara på faktiskt, konstaterar 45-åringen i utredningen.

Har du haft med dessa droger att göra?

– Nej.

Verkstadsägaren döms, precis som transportören, till fem års fängelse. Straffet för grovt narkotikabrott förstärks med livstids utvisning.

Mannens advokat Staffan Edh vill inte kommentera ärendet förrän hovrätten kommit med sin dom.

LÄS MER:Tullens rekordbeslag: 1,9 miljoner knarktabletter

LÄS MER:Polisen slog till – avslöjade knarkcentral i Nödinge

LÄS MER:Fyndet i villaområdet: Knark för 25 miljoner

ANNONS