Beslutet: Nioåriga Lisa får inte adopteras

Nu står det klart att nioåriga Lisa från Järpås inte får adopteras av sina familjehemsföräldrar. Högsta domstolen har sagt nej till prövningstillstånd och därmed står tingsrättens beslut fast.
– Vi är väldigt ledsna, och Lisa är väldigt ledsen, säger Paulina Backström.

ANNONS
LocationLidköping|
|

Turerna kring nioåriga Lisa från Järpås har varit många och långa. ”Lisafallet” har fått stor uppmärksamhet i samband med att hon för ett år sedan fick beskedet att hon skulle utvisas till Albanien.

Lisa är född i Sverige, har spenderat majoriteten av sitt liv i Sverige, kan bara prata svenska och har svenska vårdnadshavare, Hans och Paulina Backström, som träffade Lisa när hon bara var ett år gammal.

Biologiska mamman: ”Fått kärlek hon inte fått hos mig”

Lisas biologiska mamma befinner sig inte längre i Sverige och har uppgett att det i Albanien inte skulle finnas någon släkting som skulle kunna ta hand om Lisa och att hon då riskerar att hamna på barnhem. Hon har också uttryckt en önskan om att Hans och Paulina Bäckström skulle få adoptera Lisa.

ANNONS

– Jag älskar henne på mitt sätt och jag har sett att Lisa har ett band ihop med föräldrarna i sitt familjehem och de älskar henne också. De har gett henne den kärlek hon behöver. När jag har mått dåligt och inte kunnat ta hand om henne så har de varit där. Hon har fått kärleken som hon inte fått hos mig, eftersom jag brister, har den biologiska mamman tidigare sagt till GP.

Fick nyligen uppehållstillstånd

För en vecka sedan stod det klart att hon trots allt får uppehållstillstånd i 13 månader och lyckan var total.

– Vi är så lyckliga, vi är i sommarstugan och vi skulle ner och köpa varsin glass och så ringde Robert (advokaten Robert Nyström) och berättade det här. Så vi har firat med glass nu, sa Paulina Backström till GP när beskedet kom.

Paret Backström har försökt adoptera Lisa men har fått avslag i både tingsrätt och hovrätt. Och nu även i Högsta domstolen, som går på tingsrättens linje.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet i ärendet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att ärendet inte tas upp till prövning. Hovrättens beslut står därmed fast.”, skriver de i beslutet.

ANNONS

– Vi är väldigt ledsna, och Lisa är väldigt ledsen. Hon vill ju adopteras och ha vårt efternamn och känna tillhörighet, säger Paulina Backström.

Alldeles nyss var det glädje och nu sorg igen. För familjen gäller det att ta en dag i taget.

– Det är ett steg framåt och ett bakåt. Vi får bara försöka landa i detta och glädjas åt uppehållstillståndet, säger Paulina Backström.

LÄS MER:Lisa, 8, får inte adopteras av sina vårdnadshavare

LÄS MER:Lisa får uppehållstillstånd – slipper utvisas till Albanien

LÄS MER:Lisa, 9, ska utvisas – kan hamna på barnhem i Albanien

LÄS MER:Hemstaden slöt upp för att Lisa ska få stanna i Sverige

LÄS MER:Lisa, 8, ska utvisas – kan bara prata svenska

ANNONS