Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kraftigt uppåt för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna återfår det stöd partiet förlorat under Juholt-krisen och är tillbaka vid 2010 års valresultat. Det visar dagens GP/Sifo.

Efter Håkan Juholts avgång vänder väljarna nu tillbaka till Socialdemokraterna. Med 4,6 procentenheter får S en statistiskt säkerställd uppgång till 29,2 procentenheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att det också finns en Löfveneffekt antyder Sifo:s mer detaljerade data. Som tidigare LO-man och IF Metall-ordförande attraherar Stefan Löfven LO-väljare och S väljarandel inom LO har nu ökat från 40 till 50 procent.

Partier som förlorat på Socialdemokraternas uppgång är främst Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Skillnaden mellan alliansen och det rödgröna blocket är nu cirka 2 procentenheter – vilket är oförändrat från förra månaden.

Trots några medieframträdanden kan Stefan Löfven sägas ha gjort en mjukstart som partiledare. Den strategin har varit klok anser flera bedömare. Framför allt har han avvikit från sin föregångare.

– Det är jätteviktigt vilket avtryck man sätter, att man är lite lugn, känner sig för, ungefär som om du sitter i en ny bil kan det vara lämpligt att du kör lite försiktigt och inte blåser på med en gång i glädje över att ha fått det där vrål-åket, säger pr-konsulten Paul Ronge.

Barbro Hedvall, politisk kommentator, talar om en kontrastverkan gentemot företrädaren.

– Stefan Löfven ger intrycket att han tänker efter innan han ställer upp på intervjuer vilket är mycket klokt.

Statsvetaren Jenny Madestam påpekar att det också finns en förväntan på att en ny S-ledare ska visa handlingskraft.

– När du tillträtt som ledare då har du en stund på dig att agera, det innebär inte bara en smekmånad i media utan också i förhållande till ditt parti och det finns en förväntan att det ska vara en nystart.

I ett längre perspektiv är frågan om Socialdemokraterna åter kan nå ett väljarstöd upp mot 40 procent eller om den tiden är förbi. Jenny Madestam talar om en mer djuplodande kris som handlar om socialdemokratiska partier generellt.

– Vi har ett nytt individualistiskt orienterat samhälle, där mer kollektivistiskt orienterade partier har svårt att hitta sin roll. Utmaningen är att visa för väljarna hur värden som solidaritet, jämlikhet och rättvisa har relevans även i ett samhälle där individen står i centrum.

Detta gäller inte minst de viktiga storstadsväljarna som i nästan lika hög utsträckning väljer Miljöpartiet som Socialdemokraterna.

– Storstadsväljarna är verkligen utmaningen eftersom de är resursstarka, ifrågasättande och kritiska och ställer krav på frihet och valfrihet, säger Jenny Madestam.

Om Stefan Löfvens förutsättningar att attrahera dessa väljare säger Paul Ronge:

– Han har en industriprofil och en högerprofil inom Socialdemokraterna men inte den högerprofil som appellerar till villaägare och småbarnsföräldrar, säger Paul Ronge.

Barbro Hedvall igen:

– Att han är fackföreningsman är inte riktigt i takt med storstadsväljarna, å andra sidan tror jag att han kommer att inge respekt och vet vad han talar om. Han har grepp om samhällsekonomin och har jobbat i den konkurrensutsatta sektorn, som jag tror är ett plusvärde för storstadsväljarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.