Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kränkande kommentarer utreds

Chalmers utreder om de kränkande inläggen kommer från en av deras forskare, Tor Aulin.

Efter att GP tidigare på torsdagen skrivit om kränkande kommentarer från Tor Aulins twitterkonto, så har Chalmers nu reagerat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi ifrågasätter om inläggen är förenliga med Chalmers policy för sociala medier. Vi har en diskussion med honom om detta just nu, säger Christian Borg, presschef på Chalmers.

På Aulins twitterkonto har det publicerats nedsättande kommentarer om Ann Heberlein under de senaste dagarna. Aulin uppgav för GP på torsdagen att hans konto förmodligen hade kapats. Men att han på tisdagen inte upptäckte några konstiga inlägg.

– Jag var här i tisdags och då använde jag twitter litegrann och då var det inget konstigt, säger Tor Aulin.

Men flera läsare har nu reagerat på inlägg som gjordes före tisdagen. Efter en debatt om vapenexport i TV4:s Kvällsöppet i måndags, lades flera kommentarer ut på Tor Aulins twitterkonto, riktade mot Anna Ek, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen:

"@jajemenanna En sådan Freak Show vill man ju inte missa! Nästan som Juholt! Du vet vad en stavelse är! Impad!!! Eller, inte" och även följande: "@jajemenanna Du fick flest röster bara för att man tycker synd om dej. En liten tös mot den fule gubben!"

– Jag var med i teve i måndags och sen hoppade han på mig. Jag blev så himla ledsen och upprörd när jag såg att han gett sig på Ann Heberlein också, säger Anna Ek.

Att Tor Aulin inte skulle ha skrivit kommentarerna, tycker Anna Ek låter konstigt. När han uppger för GP att hans konto blivit kapat i tisdags, så kvarstår ju frågan vem som skrivit de tidigare inläggen, menar hon.

– Det låter ju inte heller som ett jättetydligt avståndstagande, säger Anna Ek, ordförande Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Chalmers presschef har varit i kontakt med honom även om inlägg före tisdagen, och Aulin ska då i stället ha uppgett att hans konto varit kapat från måndag lunch.

– Men det förekommer ju ett tveksamt tonläge även före dess, säger Christian Borg, presschef på Chalmers.

GP har ringt Tor Aulin vid upprepade tillfällen under eftermiddagen, utan att lyckas nå honom för en kommentar om tidigare inlägg.

Den 19:e och 20:e mars står det till exempel på hans twittersida:

"@tonnyvildevall Jag spiller inte min tid på svin/hjärndöda. Bye!" samt "@sandra81_XOXO Ta dej i häcken".

– Om det är en professor på ett av Sveriges största universitet som skriver så, så är det inte okej, säger Anna Ek.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.