Kräv svenskt djurskydd vid upphandling

ANNONS
|

Göteborgs upphandlingsbolag bestämmer vad som ska ligga på tallriken inte bara i staden, utan också i flera av kranskommunerna. Genom samordnade upphandlingar är vår förhoppning att vi ska få varor och tjänster med högt ställda krav på etik och miljö till lägre kostnad. Det är bra. Men konsekvenserna när man siktar bredvid mål, blir samtidigt desto större.

Göteborgs upphandlingsbolag upphandlar livsmedel för svindlande 600 miljoner kronor per år. Det innebär ett stort ansvar.

Därför är det beklagligt att man utestänger svenska livsmedelsproducenter från upphandlingarna. I dag är drygt varannan portion mat i skolan importerad. Vi i kranskommunerna som är anslutna med avtal till Göteborgs upphandlingsbolag och som önskar servera närproducerat kött måste rätta oss efter deras sortiment som till stor del är importerat.

ANNONS

Högre halter antibiotika

Varför är det så mycket bättre att servera närproducerat svenskt kött än importerat? Det finns flera anledningar. Köttproduktionen i Sverige följer stränga regler för djurskydd och antibiotikahalter. Våra regler är faktiskt långt strängare än i övriga Europa, både för konventionellt och ekologiskt kött. Importerat konventionellt kött innehåller högre halter antibiotika än det svenska vilket ökar risken för antibiotikaresistens hos oss människor. Genom att servera mer närproducerat i de offentliga köken främjar vi vår egen hälsa och säkerställer en god djurhållning, samtidigt som vi bidrar till att vi kan ha kvar vår svenska matproduktion och öppna landskap. Vi minimerar också utsläppen från transporterna eftersom frakten inte blir lika lång.

Det hänvisas ofta till att man enligt lagen om offentlig upphandling inte får ställa krav på närproducerat. Det är riktigt. Men det går att ställa krav på att köttet som serveras i offentlig regi skall ha producerats med djurskyddskrav som motsvarar de svenska reglerna. Detta görs redan i Ale och Lerum, som i dag väljer att upphandla kött på eget håll.

Det är inte hållbart att vi på riksnivå ställer tuffa miljö- och djurskyddskrav på våra bönder, men i kommunerna köper importerad mat som producerats med lägre krav och ger till våra barn, gamla och sjuka. Det är dags att Göteborgs upphandlingsbolag tar sitt ansvar och sätter svensk djurskyddslagstiftning som minimikrav vid upphandlingar av livsmedel.

ANNONS

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot och ordförande i Göteborg

Julia Färjhage (C)

kommunalråd Lilla Edet, ordf i Centerpartiets GR-nätverk

Centerpartiets gruppledare i Ale, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Tjörn och Öckerö

ANNONS