Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I dag är Pontus Göransson både glad - och inspekterad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Korvgubbe fick vänta för länge

Justitieombudsmannen riktar skarp kritik mot Miljönämnden i Göteborg. Detta efter nämndens agerande i bråket med en korvgubbe på Avenyn.

Allting började med att Miljönämnden i Göteborg beslutade att korvgubben Pontus Göransson skulle betala närmare 4 000 kronor i avgift varje år för livsmedelsinspektion.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Pontus Göransson menade att det aldrig utfördes någon inspektion och att han därmed inte borde betala några pengar. Därför valde han att överklaga beslutet.

Men hanteringstiden för överklagandet visade sig bli väldigt lång. Det tog ett helt år innan överklagan skickades från miljönämnden till länsstyrelsen.

Och det är alldeles för lång tid, menar JO. Förvaltningslagen kräver nämligen att överklagade ärenden överlämnas så snabbt som möjligt. I sitt utlåtande skriver JO att agerandet inte är godtagbart och att nämnden inte kan "undgå allvarlig kritik för det långa dröjsmålet".

Pontus Göransson blir glad när han läser JO:s utlåtande.

- Det här har tagit så mycket kraft och energi, så då känns det ändå bra att de fick bassning från JO, säger han.

Har det blivit någon inspektion nu då?

- Ja, efter att TV4 gjort reportage så var de här efter en vecka. Men jag antar att jag var den enda korvgubben som blev inspekterade under 2010.

Miljöförvaltningen skriver i ett yttrande att de beklagar det inträffade och att rutinerna har förbättrats. Anledningen till att det tog så lång tid ska ha varit överbelastning och sjukskrivningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.