Kortfilm om ungas cancer gör succé på nätet

ANNONS
|

För drygt en vecka sedan lanserade organisationen Ung Cancer sin första dokumentärfilm i kampanjen ”Det är okej att känna”. Kampanjen är en serie om fem kortfilmer där unga cancerdrabbade människor medverkar.

Likt en löpeld spreds informationen om den drygt fem minuter långa filmen på bloggar, Facebook och Twitter. Den uppmärksammades av bland andra bloggerskan Blondinbella och politikern Göran Hägglund.

- Syftet med filmen är att lyfta fram diskussionen kring tabubelagda ämnen som cancer och sorg. Det är många som tänker på död när de tänker på cancer men vad innebär sjukdomen egentligen?, säger göteborgsbon Julia Mjörnstedt, grundare och ordförande av Ung Cancer.

ANNONS

Det är få som lämnas oberörda av filmen och enligt Julia är det något osvenskt med ärliga och öppna känslor. I Sverige tar man ofta hänsyn till dem som lyssnar på ett budskap.

- Jag vet inte varför vi är så rädda för detta i Sverige och jag kan förstå om det uppfattas som provocerande att unga sjuka människor visar upp sig på det här sättet. Det är lättare att blunda och vända ryggen till, säger hon.

Kampanjen är en del i ett utbildningsmaterial som vänder sig till högstadie- och gymnasieskolor. Redan i höst smygstartar Ung Cancer med workshops på några skolor i Västsverige. Målet är att synliggöra gruppen cancersjuka unga vuxna.

- Många av våra medlemmar berättar att folk drar sig undan när de får höra om deras sjukdom. Ofta gör de det av hänsyn men tystnaden är nästan det värsta, säger Julia Mjörnstedt.

Du drabbades av tjocktarmscancer för några år sedan men är idag friskförklarad, hur har det påverkat dig?

- Jag tror att jag alltid har uppskattat livet och varit en glad person. Men efter att ha drabbats av det värsta som kan hända mig känner jag att jag vågar mycket mer. Jag känner inte att jag har så mycket kvar att förlora, säger hon.

ANNONS

Hittills har den första filmen ”Det är okej att känna” visats 228 919 gånger på Youtube. Du kan se filmen här.

En ideell organisation som startades våren 2011 och fungerar som mötesplats och arbetar aktivt med att uppmärksamma unga vuxna cancerdrabbades behov.

Vänder sig till personer i åldrarna 16–30 år.

Finansieras huvudsakligen i dag av CTRF – Cancer- och trafikskadades riksförbund. Du kan ge ditt bidrag till organisationen genom att bli stödmedlem.

Hemsida: www.ungcancer.se

ANNONS