Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Korsås ny vd för Framtiden - men styrelsen oenig

En oenig Framtidenstyrelse tillsatte i går Carl-Johan Korsås som vd för den kommunala bolagskoncernen.
Jan Hallberg (m) och Helene Odenjung (fp) reserverade sig mot tillsättningen av Korsås. (Kd:s ledamot var inte på mötet.)

- Vi anser att Korsås saknar den integritet man kan förvänta sig av en chef. Vi förordade en kvinnlig kandidat men hon drog tillbaka sin kandidatur när hon förstod att hon inte hade Göran Johanssons stöd, säger Odenjung.

Med bristande integritet syftar Odenjung på Korsås agerande när han som s-ordförande för Higab gav det kommunala bolagets vd i uppdrag att utreda den nya arenan på Gamla Ullevis tomt. Detta utan att informera den borgerliga minoriteten i styrelsen.

Korsås var på 90-talet stadssekreterare i Göteborgs kommun, en politisk tjänst där han arbetade tätt ihop med Göran Johansson. Mellan 1999 och hösten 2003 arbetade Korsås i regeringskansliet, bland annat som planeringschef. Därefter var han i tre år stadsdirektör i Ystad för att i september förra året få samma jobb i Jönköping.

Vad säger du om att anklagas för bristande integritet?
- De som känner mig vet att jag har hög integritet, svarar Korsås och tillägger att han som Higab-ordförande satt för socialdemokraterna. Och:
- Såna uppdrag har jag inte kvar längre.

Du är fortfarande partimedlem?
- Jag vet inte. Jag tycker egentligen inte det hör hit, det är en privatsak vilket parti man eventuellt är medlem i.

Har du någon taktik för att få hela styrelsens förtroende?
- Jag känner Janne (Hallberg) väldigt väl. Och Helene (Odenjung) satt i fullmäktige. Jag får sätta mig ned med dem helt enkelt, och får försöka få dem att förstå att nu jobbar jag för hela styrelsen.

Vad vill du göra i Framtiden?
- Det är ett väldigt stort företag med ett väldigt stort ansvar att utveckla och förvalta allmännyttan i Göteborg. Om staden ska vara ett tillväxtnav måste vi ha dynamik på bostadsmarknaden.

Betyder det försäljning av hyresrätter i vissa stadsdelar?
- Så ser jag det inte. Dynamik är en fungerande bostadsmarknad; att det finns en rörlighet.

Vad tycker du om försäljning av hyresrätter?
- För mig är det en styrelsefråga. Det är en politisk fråga.
Däremot nämner Carl-Johan Korsås "tjänster kopplade till allmännyttan" som något han ser som spännande och möjligt att få mer av, och han ger som exempel fönsterputsning och att hjälpa hyresgäster att gå och handla.

Korsås föräldrar är från Göteborg, själv är han uppvuxen i Gävle och kom hit 1988 för att studera på Handels. Under de två första Göteborgsåren bodde han i Gårdsten och Hjällbo.
- Nu har jag gjort min Sverigeresa och det är jätteroligt att komma tillbaka till Göteborg. Men det förfärar mig att det hänt en hel del med huspriserna under åren jag varit borta.

Men du får väl en rejält tilltagen lön?
- Jag har inte skrivit på något avtal, så den är inte klar. Men jag är nöjd med lönen jag har i Jönköping, 80 000 kronor i månaden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.