Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dammsvedjans kyrka och församlingshem.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Koppartak stulet från kyrka

Halva taket på Dammsvedjans kyrka i Borås har stulits av koppartjuvar. Regn har forsat rakt in i kyrkorummet och skadat bland annat altaret. - Det är väldigt respektlöst, säger kyrkoherde Stefan Hiller.

Ett runt hundra kvadratmeter stort parti koppar stals från taket på Dammsvedjans kyrka under natten mot tisdagen. Enligt vaktmästaren är det ungefär halva taket som stulits.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är en större mängd koppar som är bortbrutet och tillgripet, säger Fredrik Wigell, biträdande vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Nattens kraftiga regn har runnit rakt in i kyrkorummet och orsakat stor skada.

- Det är väldigt mycket vatten och låter som en dusch där inne i kyrkan. Regnet har gått igenom isoleringen och innertaket in i kyrkorummet. Det är stora vattenpölar på golvet, vatten på pianot, orgeln och altaret, säger kyrkoherde Stefan Hiller.

Händelsen är polisanmäld och under tisdagsförmiddagen pågick arbetet med att minimera skadorna på kyrkan. Elen var avstängd och presenningar hade lagts över hålen i taket.

Stölden upptäcktes på morgonen.

- Till en början är det ekonomiska skador. Men det är väldigt tråkigt och skapar en olust. Det är ett rum som är väldigt vackert och som nu inte kan användas för gudstjänst och musik, säger Stefan Hiller.

Det är den andra kopparstölden i Borås på några dagar. Natten till söndag skedde en kopparstöld från Sjöbo kyrka, enligt P4 Sjuhärad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.