Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kontroversiella kommentarer om terrordådet

Världen har varit i stort sett enig i fördömandet av massmorden i Norge. Några kommentarer sticker dock ut från mängden.

Sverigedemokraten och kommunpolitikern Erik Hellsborn i Varberg anser att massakern i Norge är massinvandringens och "islamiseringens" fel. I sin blogg skriver han att han inte känner någon skuld att dela den terrormisstänktes åsikter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde". Så skriver SD-politikern Erik Hellsborn i sin blogg.

– Det yttersta ansvaret ligger alltid på gärningsmannen, men ska man diskutera de bakomliggande orsakerna som drev honom så var ju det orsakat av mångkulturen, förtydligar Hellsborn för Hallands Nyheter.

Hellsborn skriver att han inte känner någon som helst skam eller skuld över att han och Anders Behring Breivik delar den nationalistiska ideologin. De som ska känna skuld är de han kallar "kosmopoliterna" och menar att "i ett norskt Norge hade denna tragedi aldrig skett".

HN: Behring Breivik hade en politisk agenda som i mångt och mycket är samma frågor som SD för upp på dagordningen. Bär man då något slags ansvar tycker du?

– Nej, Breivik är en produkt av det mångkulturella samhället. Hade inte Europa blivit mångkulturellt så hade aldrig dödsskjutningarna skett.

Ser terrordådet som civil olydnad

En kommentar som Danmarks integrations- och utvecklingsminister Sören Pind (Venstre) har lagt ut på Facebook om terrorattacken i Norge har väckt ilska både i de egna leden och i oppositionen.

Pind liknar terrorangreppet med danska aktivisters civila olydnad. Han anser att deras protester är av samma slag som det som utspelade sig i Norge.

Han skriver att extremismen ökar och att fler och fler tar sin rätt. Han syftar på protesterna kring rivningen av ungdomens hus på Nörrebro, en kyrkoockupation i protest mot utvisning av asylsökande och miljöprotester mot en omstridd testanläggning för vindmöllor i Österild.

"Det är 70-talet igen. De närmaste åren handlar det om demokratin och rättsstatens grundvalar. Nog är nog. Antingen är man med eller också är man emot", skriver han.

Pinds konservative regeringspartner förstår inte likheterna.

– Det var ju inte högerextremister som protesterade i Österlid. Det var något helt annat. Det var en politisk protest, sade de konservativas talesperson Carina Christensen.

– Det vi har sett i Norge är ju extremt. Det är politiskt hat. Demokrati betyder bland annat rätten att demonstrera och protestera, sade hon.

Tea party-ledare upprör mest

Den konservative programledaren och profilen i den amerikanska Tea Party-rörelsen, Glenn Beck, liknar ungdomarna som dödades på Utöya med Hitlerjugend.

– Det var skottlossning på ett politiskt läger, som påminner lite om Hitlerjugend. Jag menar, vem är det som anordnar läger för ungdomar som handlar om politik? Det är alarmerande, sade Beck i sin radioshow.

– Bara en fascist kan säga något sådant. Mannen är ett svin, säger norske valforskaren Frank Aarebrot i en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.