Drabbade. Lars Eje Larsson och Gunnar Binder på Galleri Majnabbe fick ett nytt, dyrare hyreskontrakt redan förra året. Arkivbild: Jonas Lindstedt.
Drabbade. Lars Eje Larsson och Gunnar Binder på Galleri Majnabbe fick ett nytt, dyrare hyreskontrakt redan förra året. Arkivbild: Jonas Lindstedt.

Konstnärer i kläm i väntan på nya hyror

Politikerna har stoppat Higabs chockhöjningar av ateljéhyror i Göteborg, men i väntan på en ny modell har flera konstnärer hamnat i kläm.

ANNONS
|

GP har tidigare skrivit om oro och protester bland konstnärer och föreningar som hyr lokaler i Klippanområdet. Bakgrunden är att det kommunägda fastighetsbolaget Higab drog igång en process med målet att driva igenom marknadsanpassade hyror.

De nya kontrakten, i fler fall med en hyresökning på omkring 100 procent över fem år, satte skräck i hyresgästerna. Konstnärer har låga inkomster och många hade redan svårt att få ekonomin att gå ihop.

–Det finns de som känt sig tvingade att flytta ut, andra är på väg att flytta, säger Heike Thiede, konstnär och engagerad i Kollektivverkstaden, KKV, i det gamla Sockerbruket.

Skulle få en hyreshöjning på 102 procent

KKV skulle få en hyreshöjning på 102 procent, men satte sig på tvären, skrev brev, ordnade möten och lyckades förhala processen tills kommunens politiker satte stopp för Higabs hyreshöjningar genom ett beslut i kommunfullmäktige i januari i år.

ANNONS

–Det ska tas fram en ny hyresmodell för föreningar och kulturverksamheter som ska utgå från de särskilda förutsättningarna för de här hyresgästerna, säger kommunalrådet Mariya Voyvodova (S).

Hon tillägger att modellen både ska bidra till att öka utbudet, öka samutnyttjandet av lokaler och säkra rimliga hyreskostnader.

Svårt uppdrag - och det är bråttom

Uppdraget att ta fram ett sådant förslag ligger hos Stadsledningskontoret tillsammans med Higab. Bland annat ska de definiera vilka "föreningar och kulturverksamheter" som ska omfattas av detta undantag.

–Det är komplicerat och det måste bli ett bra förslag. Samtidigt skyndar vi på allt vi kan för att få klart ett förslag till beslut för kommunstyrelsen i slutet av året, säger Cornelia Lönnroth på Stadsledningskontoret.

"Vissa skålar medan grannen gråter"

De föreningar och konstnärer som skrev på Higabs dyra kontrakt före stoppet uppmanas att "hålla ut" tills den nya modellen är på plats.

Under tiden går vissa konstnärer på knäna ekonomiskt, medan grannen har oförändrad hyra.

–Du förstår vilken stämning det blir när vissa sitter och skålar i en ateljé medan grannen sitter och gråter, säger HeikeThiede.

Några som har ett nytt hyreskontrakt är Konstnärsklubben och Galleri Majnabbe i Kustens hus. På fem år ska deras hyra mer än fördubblas.

– De kommer hinna svälta ut oss innan det blir någon förändring, säger Lars Eje Larsson på Galleri Majnabbe.

ANNONS

Higab: River inte upp några kontrakt

Johan Carlsson, affärsområdeschef på Higab, menar att det inte är rimligt att riva upp kontrakt i nuläget.

– Jag har full förståelse för att det kan upplevas väldigt orättvist i en sådan här brytpunkt, men om vi skulle börja ändra bakåt så skulle frågan genast bli: hur långt tillbaka då?

Däremot öppnar han för att det kan bli fråga om återbetalning i framtiden.

–När man väl har ringat in vilka verksamheter som ska omfattas av den nya modellen så kan det ske någon form av retroaktiv reglering, säger han.

ANNONS