Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Konservativa partiets ledare, Mariano Rajoy, anlände sent till vallokalen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Konservativ seger i Spanien

Det blev en jordskredsseger för högerpartiet Partido Popular (PP) i söndagens spanska val.

När vallokalerna stängde klockan åtta på kvällen efter en regnig valdag pekade de första vallokalsundersökningarna på att PP fått 43,5 av rösterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det betyder att högerledaren Mariano Rajoy blir Spaniens nästa premiärminister. Regeringspartiet, socialistpartiet PSOE, åkte däremot på storstryk och lyckades enligt de första undersökningarna bara få 30 procent av spanjorernas röster. Det är historiskt lågt.

Under dagen hade spanjorerna i regn och rusk gått och röstat för att om möjligt få stopp på den ekonomiska krisen i det hårt pressade Spanien.

Okarismatisk

– Jag är redo, sade högerledaren Mariano Rajoy redan långt innan rösterna börjat räknas.

Opinionsmätningarna under valrörelsens slutskede har varit så tydliga att spänningen under söndagen inte handlade om huruvida Rajoy skulle vinna, utan snarare om hur stor segern skulle bli.

Den 56-årige galiciern Rajoy har regelbundet beskrivits som okarismatisk. I takt med krisen har det dock vänts till en fördel.

– Det är en seger för uthålligheten, säger analytikern Anton Losada vid universitetet i Rajoys födelsestad Santiago de Compostela.

Rajoy blev partiledare hösten 2003 och var bland annat inrikesminister och utbildningsminister under företrädaren José Maria Aznars tid som premiärminister 1996–2004.

Hisnande arbetslöshet

Den gången röstades högern bort i dramatiken efter det förödande terrordådet mot tågtrafiken i Madrid, med nästan 200 döda, bara tre dagar före valet 2004.

I stället har PSOE regerat i ett land som de senaste åren stadigt sjunkit ner i en allt djupare kris. Arbetslösheten är uppe i 21,5 procent och marknaden pressar på för allt hårdare åtstramningspaket.

Bland väljarna var på söndagen pessimismen och krismedvetenheten tydlig.

– Vi måste kicka ut socialisterna om det ska kunna skapas jobb igen, sade arbetslöse byggnadsarbetaren Marco Gonzalez, 38, till AFP.

Konservativa PP har enligt officiella resultat vunnit 43 procent av rösterna när 39 procent av rösterna var räknade, rapporterar Reuters.
Därmed skulle PP få en egen majoritet i parlamentets underhus, kongressen.
Styrande socialistpartiet låg efter med 29 procent av rösterna.
En tidigare valundersökning visade dessutom att det baskiska separatistpartiet Amaiur kommer att ta plats i parlamentet, sannolikt med sex mandat.

Erkänner sig besegrat

Konservativa PP har vunnit 44 procent av rösterna mot 39 procent för socialistiska PSOE, rapporterar Reuters när 78 procent av rösterna är räknade.
PSOE erkänner sig besegrade, enligt en talesman för partiet.

Mariano Rajoy, ledare för segrande PP lovar på söndagen att arbeta "för alla" spanjorer, men varnar att det inte blir "några mirakel" i kampen för att rädda Spaniens ekonomi, rapporterar AFP.
– Jag kommer att styra i Spaniens och det spanska folkets tjänst, sade han till anhängare.
Rajoy utlovade en kraftansträngning "från alla och till alla", sedan nästan alla röster räknats och resultaten pekade på en massiv seger för PP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.